IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една германска компания за апартаменти под наем готви IPO

Deutsche Annington Immobilien GmbH ще опита да пласира книжа за до 4 млрд. евро

15:00 | 09.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Още една германска компания за апартаменти под наем готви IPO

Фирмата, която притежава повече апартаменти, отдавани под наем, от всяка друга компания от затворен тип в Германия, е все по-близо до първично публично предлагане (IPO) с надеждата да спечели от нарастващите наеми и търсене на запаси с потенциал за атрактивна доходност в една нисколихвена среда, пише Wall Street Journal.

Моментът обаче може би щеше да е по-добър, ако Deutsche Annington Immobilien GmbH беше предприела тази стъпка по-рано. Фирмата, която държи 200 000 апартаменти основно в централните и западни райони на Германия, планира да излезе на публичния пазар в началото на юли.

Напоследък този пазар е доста пренаселен на фона на наплива от инвеститори в сектора на апартаментите под наем в Германия. През последните две години две от водещите фирми от бранша - GSW Immobilien и LEG Immobilien излязоха на борсата, присъединявайки се към Deutsche Wohnen, TAG Immobilien и базираната в Люксембург Gagfah Group.

Акциите на GSW, която притежава 60 000 апартамента, са се повишили с 46% от края на търговията в деня на нейното първично публично предлагане през април 2011 г. Тези на LEG обаче са паднали с около 3,7% от предлагането им през януари тази година. Според анализатори това се дължи на пренасищането в сектора.

Някои инвеститори твърдят, че за да може IPO-то на Annington да е успешно, акциите трябва да бъдат предложени с отстъпка от 10-15% от нетната стойност на активите. LEG и TAG се търгуват с отстъпка съответо от 5,2% и 6%.

Все пак има доста анализатори, които са настроени оптимистично. Според тях германските строители на апартаменти са добър залог, както с оглед на тяхната доходност, така и като хедж срещу несигурното бъдеще на Европа. Ако еврото някога се срине, инвестициите в активи, които могат да бъдат деноминирани в германска валута, би било "застраховка срещу бедствие", отбелязва Питър Пападакос от Green Street Advisors.

Той обаче подчертава, че има изобилие от парцели за строителство в повечето градове. "Предлагането може бързо да отговори на пазарните сигнали, което би подкопало сегашните очаквания за положителен, реален и дългосрочен ръст на цените".

Ако IPO-то на Annington протече според очакванията, продажбата на акции на стойност до 4 млрд. евро лесно би могла да надхвърли 1,4-те млрд. евро, набрани при IPO-то на германското поделение на Telefonca SA в края на миналата година, което бе най-голямото в Европа от над 5 години. Очаква се първоначалната доходност от дивиденти да бъде между 3,25% и 3,75%.

Deutsche Arnnington, също като много от конкурентите й, е сравнително млада компания със стари корени: създадена е през 2001 г., когато Terra Nova купува голям портфейл от стари работнически апартаменти от Германските федерални железници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Tomas Hammer
преди 10 години
Tasi Kompania v Germania vuobste ne e posnata!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още