IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Дубай отново е под натиск

И цените, и продажбите намаляват през първото полугодие

09:03 | 30.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на имоти в Дубай отново е под натиск

Продажбите на жилища в Дубай са намалели с около две трети през първата половина на 2015 г. Цените също се понижават, като се очаква спадът да продължи и през останалата част от годината, прогнозира консултантската компания JLL, цитирана от Ройтерс.

Секторът на недвижимите имоти в Дубай е сред най-волатилните в световен мащаб през последните десет години, като премина няколко етапа на ръстове и спадове. През миналата година цените на жилищата се възстановиха близо до върховите стойности, достигнати през 2008 г., а сега отново са в отстъпление.

Спадът в продажбите на жилища тази година се дължи отчасти на правителствените мерки заради нестабилността. Управляващите повишиха изискванията за минималния първоначален депозит за отпускане на ипотечен кредит и удвоиха таксите за сделките с имоти.

Забавянето със сигурност ще предизвика загриженост у властите, тъй като секторът на имотите в емирството е един от най-достъпните за чуждестранните инвеститори.

Общата стойност на сделките с имоти намалява с 66% до 12.7 млрд. дирхама (3,5 млрд. долара) през първото полугодие спрямо втората половина на 2014 г. На годишна база спадът достига 69%, сочат данните.

Продажните цени са се понижили средно с 8% спрямо юни 2014 г.

Компанията прогнозира, че сделките и цените на имотите в Дубай ще продължат да намаляват през втората половина на годината.

Туристическият сектор в емирството също е притиснат. Приходите на стая са се понижили с 9% до 208 долара за годината до края на май. Заради очаквания ръст на предлагането с около 50 на сто до края на 2018 г. цените на стаите вероятно ще продължат да са под натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още