IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Швейцария е все по-близо до балон

Рисковете пред жилищния сектор в някои райони са на най-високи равнища от 80-те години на миналия век

09:16 | 05.02.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на имоти в Швейцария е все по-близо до балон

Рисковете пред пазара на имоти в Швейцария са се засилили през последните три месеца на миналата година, сочат данни на швейцарската банка UBS, цитирани от Bloomberg.

Банката предупреждава, че темповете на ръст на ипотечното кредитиране изпреварват значително темповете на ръст на доходите, като е надминат и предишния рекорд от 2010 г.

В някои райони на страната рисковете са на най-високи равнища от 80-те години на миналия век насам.

Индексът на финансовата институция, който отчита рисковете пред пазара на имоти в страната, е достигнал 1,41 пункта през последното тримесечие на 2015 г., след като през третото тримесечие беше 1,34 пункта. Нивото му е най-високо от около 15 години насам. 

Най-сериозна опасност от балон на жилищния пазар има в района около езерото в Женева и в целия регион на Цюрих, както и в Люцерн, Базел и Лозана. В списъка на най-застрашените от балон пазари влиза и Лугано, който до третото тримесечие на годината беше сред наблюдаваните от банката заради дисбаланси.

UBS посочва, че ръстовете на цените на жилищата вече се разпространяват и в по-периферни райони на страната. В Източна Швейцария например през последното тримесечие на миналата година е отчетено увеличение на цените от порядъка на 4-6% спрямо предходните три месеца.

Същевременно популярни туристически райони, като например регионът около Давос, са под силен натиск заради постепенен спад на цените на жилищата в резултат от засилването на франка и свръхпредлагането.

На годишна база цените на жилищата в Швейцария са нараснали с 2% през последните три месеца на миналата година (3,3% при отразяване на инфлацията). Ръстът е непрекъснат от 2000 г. насам, отбелязва банката.

Съотношението на обитаваните от собствениците им цени на жилищата към наемите се е повишило през четвъртото тримесечие до 28,7%, което е над дългосрочното съотношение от 25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
anami
преди 8 години
Аз пък си мисля ,че ако видим EUR/USD 1:1 може да видим нов връх на франка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Пазарът на имоти в Швейцария е все по-близо до балон---Не е възможно, не може да бъде ... няма балони, той "пазара е решил"...нали?! :))То и франка не е балон... нали... "убежище" е ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още