IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подхранват ли банките на Острова опасността от нов имотен балон?

Кредиторите стават все по-щедри към инвеститорите в бизнес имоти, което създава някои рискове

10:00 | 22.05.15 г.
Подхранват ли банките на Острова опасността от нов имотен балон?

Банките разхлабват стандартите за кредитиране на строителите на бизнес имоти във Великобритания, съобщава Bloomberg. Това обаче подхранва опасенията за посяването на семената на нов срив на пазара в близко бъдеще предвид по-бързите темпове, с които се развива икономиката на страната, допълва информационната агенция.

„Банките се движат в същия цикъл на разхлабване на критериите, които трябва да покриват кредитополучателите и техните проекти. Те удвоят рисковете заради нарастващата активност в регионалните градски центрове, които поне досега не се представяха добре по отношение на ликвидността на активите”, коментира Джо Валенте от JPMorgan Asset Management в Лондон.

Решението да се облекчат стандартите за отпускане на заем за строителство на нов проект означава, че кредиторите стават все по-малко устойчиви на евентуален нов спад на пазара, допълва и Английската централна банка. Институцията припомня, че правителството похарчи около 1 трлн. паунда пари на данъкоплатците, за да спаси банковата система по време на световната финансова криза.

Комисия на Централната банка планира да предприеме и „подходящи действия”, ако стандартните практики „заплашват да се развият по неустойчив начин”.

Банките и други кредитори вече са готови да финансират до 70 на сто от стойността на проектите им на Острова, спрямо до 50-60% на сто преди три години, според доклад на консултантската компания Laxfield Capital Ltd. Делът на външното финансиране на проектите преди кризата достигаше 75-80 на сто, припомнят анализаторите.

Заради рекордно ниските лихви и програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка инвеститорите все повече се насочват към пазара на имоти в търсене на по-висока доходност. В момента новият капитал, който се насочва към сектора на бизнес имотите в глобален план, възлиза на 429 млрд. долара, изчисляват от консултантската компания DTZ.

Същевременно пазарът на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, във Великобритания все още не успява да се възстанови от кризата. Съдебните битки между инвеститори, мениджъри и емитенти също са нещо обичайно за съдилищата в Лондон.

Английската централна банка обаче поне засега не възнамерява да увеличава разходите за заемния ресурс, а Европейската централна банка възнамерява да засили количествените улеснения. Това на свой ред кара експертите да очакват, че банките ще станат още по-щедри към инвеститорите в бизнес имоти на Острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още