IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на луксозни жилища в Лондон намаляват

Очаква се тенденцията да се задълбочи заради старта на сезона на отпуските

14:18 | 07.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Собствениците на луксозни имоти в Лондон, които се втурнаха да предлагат къщите и апартаментите си за продажба след победата на консерваторите на парламентарните избори през май, намират все по-малко заинтересовани купувачи, пише Bloomberg.

В най-добрите централни райони на града, като Найтсбридж и Мейфеър, са били продадени 228 жилища през миналия месец в сравнение с 325 преди година, твърди брокерската къща за недвижими имоти Huntly Hooper. Собствениците са предложили за продажба 653 луксозни имота в най-добрите райони през този период, най-високият брой от февруари насам, с което общата наличност на недвижими имоти на пазара възлиза на 3287 броя, показват още данните.

Средната цена за продажба на жилище в централен Лондон е спаднала с 4,2% до 1487 лири (2313 долара) на кв. фут (около 16 хил. лири на кв. метър) през юни в сравнение с миналата година. Стойностите вероятно ще се понижат още през този месец, защото в исторически план офертните цени отбелязват понижение от повече от 3% през юли, когато хората са на почивка, казва Оливър Хупър, директор на Huntly Hooper.

“Пазарът е доста слаб“, казва Хупър. „Едва през септември той ще може отново да укрепне, а цените да започнат да се вдигат отново или поне да се възстановят“.

Спадът не се ограничава до централните части. Жилищата, оценявани на 1,3 млн. лири или повече в Батърсий в Лондон, са поевтинели с 10% през последните 12 месеци до юни заради увеличението на гербовия налог, което ограничи търсенето, казват от брокерската къща Douglas & Gordon.

В периода преди изборите в кралството купувачите са приключили по-малко сделки за къщи и апартаменти, казва Хупър. Обемът на продажбите е намалял с почти 30% през първата половина спрямо същия период през 2014 г., като основната причина се крие в предложените от лейбъристите данък имение и контрол на наемите.

„Сезонът на изкупуване е почти напълно унищожен за тази година“, казва Хупър. „Пазарът се разрасна толкова много през последните пет години, че сега има нужда да си поеме дъх“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още