IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на цените на жилищата във Великобритания се забавя през май

Тенденцията за понижение, започнала от лятото на миналата година, се възобновява, издават актуалните данни на Nationwide

11:46 | 03.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Растежът на цените на жилищата във Великобритания се забавя през май

Растежът на цените на жилищата във Великобритания се забавя през май. По този начин ръстът през миналия месец се охлажда, а тенденцията за понижение, започнала от лятото на миналата година, се възобновява. Това издават последните данни на ценовия индекс на Nationwide, предава Financial Times.

Цените забавят прираста си до 4,6% годишно от регистрираните 5,2% през април. Това означава, че темпото, с което се движи годишният ръст на цените, е наполовина на този, преобладавал в средата на 2014 г.

Средната цена, платена за жилище, се повишава до 195 166 лири от 193 048 през април. Това е с 4,6% повече спрямо май 2014 г.

Данните на Централната банка на Англия, публикувани по-рано през седмицата, показват, че одобрените ипотечни кредити през април скачат с най-много от над година. Това е допълнителен знак, че жилищният пазар отново набира инерция.

Месечният ръст на одобрените ипотеки е най-бързият от 2009 г. насам, но общият брой на кредитите все още е под този, характерен за средата на 2000 г., когато банките одобряваха по над 100 хил. кредита на месец.

Главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър коментира, че продължаващото силно търсене от страна на купувачите, плащащи в брой, е подкрепило сделките в последните тримесечия, откакто ипотечното кредитиране е било относително потиснато.

Той изчислява, че делът на покупките в кеш достига исторически връх от 39% през първото тримесечие на тази година. За същия период сделките намаляват с 5% на годишна база.

Главният икономист на IHS Global Insight за Европа и Великобритания Хауърд Арчър смята, че са налице все повече сигнали, че активността на жилищния пазар ще расте, докато недостигът на имоти, който се задава, има стимулиращ ефект върху цените. Той покачва прогнозата си за средния темп на растеж на цените тази година от 5% на 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още