IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордни инвестиции в бизнес имоти в Европа през последното тримесечие

Най-активни на европейските пазари са американските инвеститори

16:45 | 04.03.15 г.
Рекордни инвестиции в бизнес имоти в Европа през последното тримесечие

Рекордните 65 млрд. евро са били инвестирани през последните три месеца на миналата година на пазара на бизнес имоти в Европа, сочат данните на консултантската компания DTZ, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Обемът на инвестициите за цялата 2014 г. достига 186 млрд. евро, отчитат още консултантите.

Силни ръстове на инвестиционната активност са отчетени на всички водещи пазари, като във Великобритания, Германия и Франция е съсредоточена 70% от активността през годината. Най-силен ръст е регистриран обаче в периферните пазари – Ирландия, Италия и Испания, където обемите са скочили с над 93% до 15,5 млрд. евро, както и в държавите от Бенелюкс, посочва Магали Мартон от DTZ.

Инвестициите в офиси остават основен двигател на инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в Европа с 44% дял от общия обем на инвестициите. Засилва се обаче интересът към индустриалните имоти, като обемът на инвестициите в този сегмент от пазара достига рекордните 21 млрд. евро през миналата година заради засиленото търсене на складови и логистични площи, особено в Централна и Източна Европа.

Компанията отчита засилване и на чуждите инвестиции на пазара на бизнес имоти в Европа, и на местните. Презокеанските инвеститори обаче са водещ двигател на активността с обем от 56 млрд. евро, или 30% от общия обем на инвестициите.

Най-силен ръст на интереса към европейските пазари записват американските инвеститори. През последните три месеца на годината американските инвестиции в бизнес имоти на Стария континент достигат 8 млрд. евро – почти колкото през предходните три тримесечия, взети заедно. Активността им не се ограничава само до традиционните за тях пазари – Великобритания и Германия. Американските компании се насочват и към Испания, Холандия и Скандинавските страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още