IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в Лондон се е забавил през януари

Темповете на повишение на цените в британската столица изпреварват ръстовете в цялата страна

11:03 | 20.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на цените на жилищата в Лондон се е забавил през януари

Ръстът на цените на жилищата в Лондон се е забавил през януари, сочат данни на консултантската компания Rightmove Plc, цитирани от Bloomberg.

Офертните цени на жилищата в британската столица са се повишили с 0,2% до средните 514 704 паунда, след като по същото време миналата година нараснаха с 10,6 на сто, показва статистиката на най-големия оператор на сайт за имоти на Острова.

Цените в Уестминстър например са се понижили с 8,9% на годишна база, а в Кенсингтън – с 6,9%.

„Средната офертна цена на имотите, предлагани на пазара, застива след доста забързаната и опияняваща година“, коментира Майлс Шипсайд, директор на Rightmove в Лондон. „Това традиционно е по-спокойно време от годината. Лондон има нужда от по-засилено предлагане, за да намалее натиска върху цените“, допълва той.

Темповете на повишение на цените на жилищата в Лондон са най-силните в цялата страната, тъй като предлагането не смогва на засиленото търсене. Управителят на Bank of England Марк Карни прогнозира миналата седмица, че пазарът на имоти ще продължи да се засилва и през 2014 г.

Данните на британската национална статистическа служба сочат, че през ноември годишният ръст на цените на жилищата в Лондон е достигнал 11,6%, докато в национален мащаб повишението е било 5,4%. Като се изключат жилищата в Лондон и югоизточната част на страната, средните цени на жилищата във Великобритания са нараснали с 3,1% през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още