IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на наемите на офиси в Европа продължава да се ускорява

Уест Енд в Лондон остава най-скъпият офис пазар в Европа

14:18 | 15.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Темпът на нарастване на наемите на офиси в Европа продължава да се ускорява и изпреварва средното повишение за период от 10 години, показват данни на консултантската компания JLL.

През второто тримесечие е отчетено средно увеличение на наемите на офиси в Европа от 2,1% спрямо 1,2% за десет години, сочи статистиката. За тримесечието повишението на наемите достига 1,1% средно.

Общо 11 от 24-те наблюдавани от компанията пазара записват ръст на наемите на офисите. Най-силен ръст се отчита в Брюксел – малко над 9%, следван от Люксембург с 4,4% и Амстердам с 2,7%. Същевременно най-силен спад е регистриран на наемите на офиси във Варшава – 2,1%.

Ускорява се и пазарът на офиси в Западна Европа, където е отчетен 3% ръст на заетите площи спрямо 3% спад общо за европейския пазар.

Общият обем на усвоените площи достига почти 3 млн. кв.м към края на второто тримесечие. В Лондон усвоените обеми се увеличават с 68% на годишна база до 259 хил. кв.м, което е второто най-добро второ тримесечие от 2000 г. насам.

Незаетите площи в Европа отчитат лек спад до 7,8%, което е най-ниско ниво от последното тримесечие на 2008 г. Общо завършените площи са 918 хил. кв.м, което е с 9% повече спрямо първото тримесечие, но с 22% по-малко спрямо второто тримесечие на 2016 г.

Най-скъпият пазар на офиси в Европа остава Уест Енд в Лондон, следван от Ситито в Лондон и Женева. Топ 10 се допълва от Париж, Цюрих, Стокхолм, Москва, Дъблин, Люксембург и Милано.

Същевременно най-евтиният пазар на офиси е Лисабон. В дъното на класацията са още Букурещ, Прага, Копенхаген и Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още