IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само три български плажа не покриват изискванията за водите за къпане

Като цяло страната ни изостава по чистота на плажовете в сравнение с ЕС, но ситуацията се подобрява с постепенното изграждане на пречистващите съоръжения

09:29 | 21.05.15 г.
<p>
	От 94 проверени плажа у нас 69 са с отлично качество на водите.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

От 94 проверени плажа у нас 69 са с отлично качество на водите. Снимка: БТА

Само три плажа в България са били негодни за къпане през 2014 г., показват данните на Европейската агенция за околна среда (ЕЕА), публикувани в сряда.

Проблеми с водата са установени на плажа при пречиствателната станция на Златни пясъци, Офицерския плаж във Варна, където от години има проблеми с изливането на битови отпадъци и отпадни води в Шокъровия канал, и на Попския плаж край Царево, посочва се в годишния доклад на Агенцията за чистотата на водите за къпане.

Данните показват, че като цяло страната ни изостава по чистота на водите за къпане от средното ниво за Европейския съюз (ЕС). У нас малко над 70 на сто от проверените от Агенцията морски плажове са с отлично качество на водите срещу 83% за блока.

При плажовете в ЕС, които не са на море, проблеми са отчетени при само 9 на сто от всички проверени.

От 94 проверени плажа у нас 69 са с отлично качество на водите. Останалите покриват поне минималните изисквания за безопасност и са класифицирани с добро и много добро качество на водите.

Сред най-чистите плажове у нас са този в Крапец, в района на Балчик, Албена, Златни пясъци (без този при пречиствателната станция), Св.св. Константин и Елена, Шкорпиловци, Несебър, Поморие, Бургас, Приморско, Китен, Синеморец и други, посочва се в доклада.

Като цяло проблемите с чистотата на водите за къпане у нас намаляват през последните години с изграждането на пречиствателните станции по Черноморието и системите за дълбоководно заустване на отпадните води.

В ЕС през 2014 г. 95 на сто от плажовете са покрили поне минималните критерии за чистота. От тях 83% са с отлична оценка, посочват от Агенцията – с 1 процентен пункт повече спрямо 2013 г.

С най-високо качество са водите за къпане в Кипър, Люксембург и Малта, следвани от Гърция, Хърватия и Германия.

В Европа като цяло под 2% от плажовете (409 плажа) не са успели да посрещнат минималните изисквания, заложени в директивата за качеството на водите за къпане, допълват от Агенцията. Най-висок е броят на мръсните плажове в най-оживените летни туристически центрове на Европа – Италия, Франция и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още