IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семейство Аниели продава Cushman & Wakefield?

Възходът на пазара на имоти се отразява благоприятно и на консултантските компании, от което фамилията иска да се възползва

11:49 | 25.02.15 г.
Семейство Аниели продава Cushman & Wakefield?

Италианското семейство, което контролира Cushman & Wakefield Inc. - една от най-големите консултантски фирми в сектора на имотите в света, е обявило компанията за продажба, съобщава Wall Street Journal, като се позовава на запознати източници, пожелали анонимност.

Управителните органи на Exor SpA, инвестиционната група на семейство Аниели, са одобрили Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley да се занимават с продажбата на Cushman. Семейството предпочита купувачът да е частна компания, но не би продало Cushman на пряк конкурент, посочва още изданието.

Според анализатори консултантската компания може да донесе на семейството около 2 млрд. долара. Аниели платиха 565,4 млн. долара за 67,5% от компанията преди осем години, а впоследствие увеличиха дела си в нея до 81%.

При вече растящи пазари на имоти в глобален мащаб започват да нарастват и оценките на компании, които не притежават недвижимост, но осъществяват консултантски услуги в сектора.

Cushman е третата най-голяма консултантска компания в сектора на имотите в света след CBRE Group Inc. и JLL. За 12-те месеца до края на септември 2014 г. Cushman отчете печалба преди данъци, такси и амортизации от 163 млн. долара.

Засилените сливания и придобивания в сектора през последните няколко години доведоха до значителен ръст на цените на консултантските фирми. Продажната им цена може да достигне дори над 10 пъти печалбата им преди данъци, такси и амортизации.

В писмено изявление говорител на Cushman коментира, че Exor „непрекъснато търси начини за разширяване на бизнеса, създаване на стойност и по-нататъшно ускоряване на плановете си за развитие“. В изявлението се посочва обаче, че в момента не може да се говори за сделка.

Евентуална сделка би била равнозначна на реабилитация за цялата фамилия Аниели, която е по-известна заради контрола им върху Fiat Chrysler Automobiles NV, отбелязва изданието. Семейството сложи ръка върху Cushman през 2006 г. - малко преди срива на пазара. В първите години на кризата компанията претърпя сериозни загуби. През последните месеци обаче пазарът се възстановява с добри темпове и брокерските комисиони също тръгнаха нагоре, което се отразява благотворно и на резултатите на компанията.

Същевременно големите инвестиционни компании се интересуват от поглъщането на консултантски фирми. Компанията за частен капитал TPG например плати над 1 млрд. долара за базираната в Чикаго DTZ и я обедини с Cassidy Turley – компания от Вашингтон, оценена на 600 млн. долара.

Cushman, която след две години ще отпразнува 100-та си годишнина, се облагодетелства от възстановяването на пазара и стабилното управление през последните години. Опитът на Аниели с компанията датира от средата на 80-те години на миналия век. Тогава семейството придоби миноритарен дял от Rockefeller Group Inc., които по това време притежаваха Cushman. Rockefeller Group впоследствие беше придобита от Mitsubishi Estate Co., но през 2006 г. Аниели купиха дела на компанията. Служителите й все още притежават 19% от Cushman.

Кризата от 2008 г. удари консултантската компания тежко и през 2009 г. тя претърпя загуби от 127 млн. долара. Отделно няколко от най-добрите брокери напуснаха. През 2010 г. настъпи обрат, след като изпълнителен директор стана Глен Руфрано. Той успя да вдигне компанията на крака, но се сблъска с главния оперативен директор на Exor Шахриар Таджбакш, заради което напусна през 2013 г. Руфрано предпочиташе да реинвестира печалбите на компанията, а не да ги изплаща на Exor.

Последваха редица промени в мениджмънта на групата. Едуард Форст, бивш директор в Goldman Sachs, стана изпълнителен директор на Cushman. Таджбакш напусна Exor, а Джон Елкан, председател на борда на директорите на Exor и наследник на един от основателите на Fiat, стана председател на борда на директорите на Cushman.

Форст и Елкан се споразумяха за стратегия за развитие на компанията, а по-късно и бордът на директорите на Exor одобри тригодишния план, който предвижда да бъдат похарчени 500 млн. долара за нови технологии, придобивания и привличането на таланти. Скоро след това Cushman купи Massey Knakal Realty Services, водеща брокерска компания в Ню Йорк, за 100 млн. долара.

Търсенето на нов собственик на Cushman пряко ще се наблюдава от Форст, който подкрепя идеята за сделка, защото се надява на още по-широка експанзия. Засега Exor не смята да опитва да излиза на борсата, защото смята, че Cushman би била по-конкурентоспособна в частни ръце.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още