IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур иска да строи триизмерно принтирани небостъргачи

Страната ще инвестира 100 млрд. долара в експерименти с 3D принтиране на бетонни тухли

17:18 | 12.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

В бъдеще построяването на небостъргачи може да бъде толкова колкото лесно, колкото да си играем с конструктор Lego – макар и в много по-голям мащаб, коментира Quartz.

Държавната администрация на Сингапур инвестира 150 сингапурски долара (около 100 млн. щатски долара) в Сингапурския център за 3D принтиране (Singapore Centre for 3D Printing) към Nanyang Technological University за експерименти с триизмерно принтиране на бетонни тухли в голям мащаб.

Според онлайн изданието 3DPrint училището се опитва да конструира нови принтери, които да могат да създават подобни тухли.

„В жилищния сектор има много големи предизвикателства“, казва директорът на центъра Чуа Чий Кай за 3DPrint. “Няма подкрепа за триизмерните принтери и не съществува бетон, който да бъде ползван за принтиране. Трябва да започнем всичко отначало“.

Според Чуа целта ще бъде да се създават принтирани, взаимно свързващи се тухли, които да могат да бъдат правени където и да е, да се доставят на строителната площадка и да се сглобят на място, подобно на Leto. Най-новите общежития на училището всъщност са построени с взаимно свързани тухли, посочва 3DPrint, които обаче са били създадени по традиционни методи, а не чрез триизмерно принтиране.

Приема се, че 3D принтирането има потенциала да създаде „нова ера в производството“. Има някои скорошни успехи в триизмерното принтиране с бетон, както и с принтирането на цели сгради, но докато този метод не стане по-евтин или по-ефективен от традиционните производствени техники, реално няма причина да се използва.

Според GovInsider обаче населението в Сингапур застарява и страната разчита сериозно на емигранти работници, за да реши големите си проблеми със строителството. 3D принтирането обаче може да предложи решение на проблемите с работната сила, ефективно издигайки нужните нови жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още