IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителен предприемач подготвя мащабен проект за реновация в Лисабон

Португалия трябва да измине дълъг път, преди пазарът на имоти в страната да се възстанови

17:38 | 20.12.13 г.
Строителен предприемач подготвя мащабен проект за реновация в Лисабон

Антъни Лейниър, строителят от Вашингтон, който превърна алея в Джорджтаун в стилна улица с модерни магазини и кафенета, иска да повтори успеха на проекта си в Лисабон, пише Bloomberg.

Компанията на Лейниър - Eastbanc Inc., планира да похарчи 50 млн. евро за осъвременяването на 17 сгради в лисабонския квартал Principe Real, включително дворци от ХІХ в. Eastbanc вече е платила 50 млн. евро, за да купи имотите, които ще бъат превърнати в хотел, луксозни жилищни сгради, магазини и кафенета.

"Избрах Лисабон не защото смятам, че ще изкарам повече пари, отколкото във Вашингтон, а защото мога да направя нещо важно и да бъда една по-голяма риба в едно по-малко езеро", коментира 61-годишният Лейниър. "Когато погледнем Европа, големите градове, освен Лисабон, вече са съживени", допълва той.

За разлика от процъфтяващия имотен сектор във Вашингтон, Португалия трябва да измине дълъг път, преди пазарът на имоти в страната да се възстанови. Пазарът е "напълно неликвиден", макар и да има изветни признаци за съживяване, твърди Лейниър. Той цитира липсата на чуждестранен инветситорски интерес, огромния брой празни сгради и натиска върху наемите като пречки пред надигането на сектора.

Роденият в Бразилия строителен предприемач, чиято съпруга е португалка, оприличава проекта си в Лисабон с преустройството на Cady's Alley и други проекти в Джорджтаун след 90-те. Eastbanc купи 60 сгради в Джорджтаун и ги превърна в 27 имота, които в момента се оценяват на 300 млн. долара - почти два пъти повече от първоначалната им цена.

Лейниър, който местната преса във Вашингтон нарича "Кралят на Джорджтаун", планира да реновира сградите в Лисабон постепенно, за да не наводни пазара с много сгради едновременно.

Eastbanc започна да изкупува имоти в Principe Real през 2005 г., но плановете бяха замразени три години по-късно, когато избухна глобалната финансова криза.

Секторът на бизнес имотите в Португалия показва признаци на съживяване през тази година, като по данни на Jones Lang LaSalle инвестициите през първите девет месеца на тази година са нараснали почти двойно до около 235 млн. долара в сравнение с общите обеми за цялата 2012 г.

На този фон Лейниър твърди, че отново е готов да се заеме с проектите си в Лисабон. "Въпреки че времената са трудни, като се има предвид постоянната еволюция на съживяването на градовете, може да очаквате да продължим да купуваме още сгради", твърди той.

Бизнесменът сравнява признаците за възстановяване с пациент, който се буди от кома. "Той отваря очи и твърди, че е буден, но това не обезателно е така и процесът може да отнеме дълго време", обяснява той. "Единественото нещо, което има значение, е да се оцелее. Ако оцелееш, значи си победител, защото мнозина не успяват".

Проектът в Principe Real е насочен към нарастващия брой млади хора, които се местят в центъра на града, за да живеят или да започнат свой собствен бизнес, твърди Лейниър. "Хората се завръщат в града. Те не искат да шофират, не искат да имат къща, не искат съпруга, не искат деца. Те искат работа и искат да излизат", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още