IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия и строител от Абу Даби планират мащабен проект в Белград

Плановете за преобразяване на 1,8 млн. кв. м обаче не срещат одобрението на обществеността

10:48 | 27.04.15 г.
<p>
	Централната историческа част на Белград. <em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Централната историческа част на Белград. Снимка: Wikipedia

Eagle Hills, базиран в Абу Даби строител, подписа договор с правителството на Сърбия за мащабна реновация на част от центъра на Белград, съобщава Bloomberg.

Проектът ще заема 1,8 млн. кв.м, а собствеността ще се подели между компанията и Сърбия в съотношение 68% към 32%.

Застроените площи ще са около 1 млн. кв.м, включително 5 700 жилища, осем хотела с над 2 200 стаи и най-големия шопинг мол на Балканите с площ от 140 хил. кв.м.

„Нищо от това няма да остане непродадено“, уверява сръбският строителен министър Зорана Михайлович. „Всичко в този договор доказва, че такъв риск няма, поне засега анализите са категорични. Белград не би поел такъв риск“, допълва тя.

Eagle Hills планира няколко мащабни проекта в чужбина – освен в Сърбия, компанията работи в Нигерия, Бахрейн, Египет и други страни.

Плановете за преобразяване на района обаче не се одобряват от обществеността. Според критици на проекта никой не е взел предвид опасността от наводнения заради разположението на града по течението на реките Сава и Дунав, както и подпочвените води.

Според правителството проектът ще създаде 20 хил. нови работни места и ще докара милиарди евро инвестиции. Опонентите му обаче смятат, че рисковете са прекомерни. Стотици излязоха и на протест, но полицията ги държеше настрана от мястото, където се подписа договорът между компанията от Абу Даби и сръбския кабинет.

Eagle Hills ще трябва да осигури първоначално 150 млн. евро за реализацията на проекта, оценен на 3 млрд. евро. Още 150 млн. евро компанията ще трябва да осигури в качеството си на водещ акционер, както и да отпусне 130 млн. евро заем на сръбското правителство, което се ангажира с разчистването на терена и изкупуването на земята, която не притежава, в района на строителството.

Строителната компания се предвижда да получи земята под аренда за 99 години.

Половината от целия проект, включително и сграда със смесено предназначение на 22 етажа, трябва да бъде готова до 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още