IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио планира грандиозен жилищен комплекс за Олимпиадата през 2020 г.

Японската столица е най-вероятният домакин на игрите

19:58 | 25.07.13 г.
Токио планира грандиозен жилищен комплекс за Олимпиадата през 2020 г.

Токио, който е водещият кандидат за домакинството на Олимпийските игри през 2020 г., планира да построи най-големия жилищен комплекс от 42 години насам, където да бъдат настанени спортистите, съобщи Bloomberg.

Олимпийското село, което ще струва 958 млн. долара, ще заема площ от 44 хектара. Планира се комплексът да бъде разположен до Токийския залив, както и да бъде финансиран от строители, съобщиха местните власти.

Отделно правителството има намерение да похарчи 1,5 млрд. долара за ново строителство и ремонт на 11 обекта.

Токио води пред Истанбул и Мадрид в конкуренцията за игрите през 2020 г. Очаква се Международният олимпийски комитет да обяви решението си на 7 септември.

Бъдещото Олимпийско село в японската столица ще бъде значително по-голямо от Disneyland Park в Калифорния и ще е най-големият комплекс в Токио, строен от 1971 г. насам, когато бе изграден жилищен проект на име "Tama New Town” в западните покрайнини на града.

Според плановете новият комплекс ще е разположен по средата между две зони, където ще се провеждат състезанията. Той ще се състои от луксозни апартаменти с гледки към "Rainbow Bridge", който свърза центъра на Токио с Одаяба. Ще има общо 10 860 жилища, разпределени в около 24 сгради. Ще бъдат осигурени и зали за тренировки, ресторанти и паркове.

Комитетът по олимпийската кандидатура на Токио планира да  избере строители за изграждането на жилищния комплекс за спортистите до средата на 2014 г., като проектирането и строителството ще започнат още същата година.

Икономическият ефект от Олимпиадата ще е най-голям за сектора на услугите и се оценява на 6,5 млрд. долара. Следва строителната индустрия с 4,7 млрд. долара, имотният сектор с 1,5 млрд. долара, изчисляват от Международния олимпийски комитет.

По експертни оценки Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. са донесли 15 млрд. долара в подкрепа на бизнеса в годината след провеждането им.

Кандидатурата за домакинство на игрите съвпада с възстановяването на строителния бранш в страната след опустошителното земетресение през март 2011 г., отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още