IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансграничните инвестиции в имоти набират скорост в Европа

Регионът е атрактивен заради валутните курсове, активността ще се разширява и на по-второстепенни пазари

12:33 | 05.02.16 г.
Трансграничните инвестиции в имоти набират скорост в Европа

Регионът на Европа, Близкия изток и Африка е привлякъл повече трансгранични инвестиции в сектора на бизнес имотите от всеки друг регион, сочат данните на консултантската компания Savills, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Пазарите от региона са привлекли 183 млрд. долара през 2015 г., от които 63% идват от други региони.

С трансграничен капитал се сключват 8 от всеки 18 сделки в региона, който е по-атрактивен за чуждестранните купувачи заради валутните курсове, посочва компанията.

Най-големият източник на капитали за пазара на бизнес имоти в Европа е Северна Америка. През 2015 г. американски инвеститори са вложили 75 млрд. евро в бизнес имоти в Европа, Близкия изток и Африка. Азиатските инвеститори са вложили 68 млрд. долара, а местните европейски – 24 млрд. долара.

Активността на пазарните играчи обаче остава фокусирана основно върху първокласните активи във водещите градове. Това значително е затегнало предлагането, като тласка нагоре цените, а доходността продължава да намалява.

Експертите очакват, че през следващите пет години инвеститорската активност ще намалява в първокласния сегмент на водещите европейски градове, а ще се засилва в по-малките и второстепенни градове, които са все по-привлекателни за технологичната индустрия.

Компанията посочва, че се засилва и интересът към т.нар. алтернативен сегмент от пазара на бизнес имоти, свързан с демографските промени в региона, като например домове за грижи за възрастни хора, частни медицински заведения, микрожилища и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още