IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската "лоша банка" ще заработи към края на месеца

ЕК одобри и унгарския, и италианския фонд, но с някои специални условия

09:19 | 11.02.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Унгарската "лоша банка" ще заработи към края на месеца

Специален фонд, основан от централната банка на Унгария, ще започне да изкупува лошите кредити на банките към края на този месец, съобщава Ройтерс.

До края на февруари “лошата банка” на Унгария ще публикува условията, при които схемата ще заработи.

Предвижда се институцията да стартира с първоначален портфейл от 300 млрд. форинта (964 млн. евро). На по-късен етап капиталът ѝ може да бъде увеличен.

Европейската комисия (ЕК) е одобрила фонда, като становището е, че мерките не представляват нерегламентирана държавна помощ по смисъла на законодателството на Европейския съюз (ЕС).

Брюксел обаче поставя някои условия за осъществяването на трансферите към фонда, което може и да охлади желанието на банките да се възползват от него. 

ЕК например иска унгарската “лоша банка” да абсорбира проблемни кредити само от платежоспособни банки. Тези банки трябва да са готови да продават на пазарни цени проблемни активи, обезпечени с бизнес имоти, например офиси или хотели, но са въведени ограничения при продажбите, включително и “таван” на цените.

Унгарската “лоша банка” е част от плановете на управителя на централната банка на страната Дьорд Матолчи, съюзник на премиера Виктор Орбан, да съживи кредитирането за бизнеса, за да подкрепи икономическото възстановяване.

Властите в Будапеща коментират, че участието в схемата за изкупуване на проблемни активи ще е доброволна. “Лошата банка” освен това ще придобива цели портфейли, а не само отделни активи, от банките, които решат да се включат.

Все пак централната банка на страната е въвела “елемент на принуда” – банките ще са длъжни да формират систематични рискови буфери за всички проблемни активи, които държат, от 1 януари 2017 г.

Освен унгарската, Еврокомисията одобри и италианската “лоша банка”. Брюксел обаче иска Рим да издава държавни гаранции на банките, които продават проблемните си активи, оценявани от различни експерти на общо 200 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Свидетели сме на интересни ситуации:(1) В Унгария упрекват частни банки за възникване на стопански кризи.(2) По същото време в Китай обвиняват държавни банки, че са заплаха за ескалация на стопански кризи.За да спре банков провал, правителството на Унгария обмисля как да направи национализация на банки.По същото време в Китай преценят пътища как да осъществят приватизация на банки.Общото при Унгария и Китай е, че двете държави не зачитат, че наличните актуални банкови проблеми са от лошо влияние на прилагана сгрешена парична система. При условия на тази държавна грешка банките са с подсигурен провал.За спасение на банки е потребно подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още