IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо едно американско градче е готово да смени името си на Amazon?

Списъкът с кандидати за домакин на новата централа на технологичната компания се удължава

17:17 | 05.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Amazon възнамерява да изгради своя втора огромна централа. Къде ще бъде тя засега не е ясно. Ако питате малкото градче Стоункръст в Джорджия обаче, всичко е вече ясно – гигантът ще се настани в непосредствена близост.

Как малкото градче с население от само 53 хил. жители иска да се конкурира с Ню Йорк, Чикаго или Далас? Градският съвет взе просто решение с 4 на 2 гласа да предостави на Amazon за новия офис площ от 1,4 кв. км и призова федералния щат в случай на спечелване на инвестицията да преименува града на Amazon.

„Има многобройни американски големи градове, които желаят Amazon. Но никой няма да предостави на тази визионерска компания такава възможност за изграждане на марката, каквото даваме ние“, казва кметът на града Джейсън Лари пред AJC. „Как концернът няма да иска неговата централа на 21-ви век да се намира в град, който се казва Amazon?".

Готовността на града да се преименува може да се дължи на условията, които Amazon поставя, за да осъществи инвестицията си. Освен достатъчно голям парцел за строежа, концернът изисква близост до международно летище, добре развит обществен транспорт и високо качество на живот за служителите си. Да не говорим за достатъчното място за живеене. Amazon възнамерява да построи втората си централа в САЩ в атрактивен голям град с повече от един милион жители, за да бъде привлекателно тя и за топ специалистите, които не искат да живеят в провинцията. Amazon също така настоява и за щедри субсидии, като например данъчни облекчения - и насърчава кандидатите да предлагат и "други подсладители“. 

А Стоункръст явно залага на тези "други". Градът е на около 32 километра югоизточно от Атланта. Около 5,7 милиона души живеят в региона на олимпийския град.

Там са централите на Coca-Cola, Delta и CNN. Стоункръст се опитва да натрупа точки, защото служителите на Amazon ще могат да пътуват от Атланта до новото седалище. Малък проблем: Нужната железопътна връзка ще трябва да бъде тепърва изградена.

Amazon вече призова всички градове, които искат да привлекат инвестицията, да подадат заявленията си до 19 октомври. А списъкът с кандидатите е доста дълъг. Това се дължи и на факта, че Amazon възнамерява да вложи около 5 млрд. долара в новата си централа и да създаде до 50 хил. работни места. 

Очаква се втората централа да бъде със същата тежест, каквато има и сегашната централа в Сиатъл, подчертава концернът. Топ мениджърите ще могат да решават дали да останат в сегашната централа, да се преместят в новата, или да работят и в двете.

В Сиатъл компанията заема цели 33 сгради на няколко улици във вътрешността на града. Там работят над 40 хил. служители. Преди няколко години Amazon преобрази седалището си по екологичен начин, като изгради стъклени биосфери.

Онлайн търговецът има около 380 хил. служители в целия свят и разполага с няколко важни развойни центъра в Силициевата долина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още