IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брутният вътрешен продукт и валутният пазар

Как данните за икономиката влияят на курсовете на основните валути

10:57 | 19.09.12 г. 8
Брутният вътрешен продукт и валутният пазар

Статията е подготвена с подкрепата на BenchMark Finance

Воден от желанието да сме полезни на начинаещите трейдъри, екипът на Investor.bg стартира поредица от статии, които да покажат връзката между основните макроикономически показатели и валутните курсове.

В рамките на рубриката Първи стъпки във Forex ще се опитаме да дадем повече яснота за това как новините влияят на валутния пазар и кои са най-важните индикатори за състоянието на всяка икономика. Така ще бъде дадена основа на всеки, който има желание да се занимава с фундаментален анализ на валутния пазар.

Днес ви представяме основата на всяка икономика - брутния вътрешен продукт.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е най-основополагащия индикатор в икономическия свят. Като съвкупен измерител на цялостното производство на една държава, БВП включва пазарната стойност на всички стоки и услуги, изработени от икономиката за даден период.

Пресмятането му става с помощта на потреблението на домакинствата, правителствените покупки, частните инвестиции, платените разходи по строителството и външното търговско салдо (износ минус внос).

Пресмятан на всяко тримесечие, БВП в най-честия случай се представя в проценти на годишна база. Повечето изчисления са в реални стойности. Това значи, че данните са съобразени с промените в цените и не включват инфлация.

БВП дава изключително всеобхватен и подробен доклад за икономическата активност, който включва много индикатори. Някои от тях са продажби на дребно, потребление на домакинствата и материалните запаси в икономиката.

Измерването на БВП е сложна процедура, която може да бъде извършена по три начина. Най-често срещани са метода на доходите и метода на крайното потребление. В първия се прибавят приходите на всички физически и юридически лица за една година, а във втория се  изчисляват разходите им. Логично е двата метода да достигат до идентични резултати.

Подходът на изчисление чрез доходите, който понякога се обозначава с GDP(I), се пресмята чрез събиране на всички заплати на служителите, брутни печалби на компаниите и данъци минус субсидии.

Методът на крайното използване е по-често срещания подход и се изчислява чрез събиране на цялостно потребление, инвестиции, правителствени покупки и нетния износ.

Какво е БВП?

Брутният вътрешен продукт е паричната стойност на всички произведени стоки и услуги в границите на държавата през определен период от време (обикновено една година). Той включва частното и публично потребление, правителствените разходи и износа минус вноса в дадената държава. Формулата за изчислението на БВП изглежда така:

GDP = C + G + I + NX

където:

„C” представя цялостното потребление на домакинствата в икономиката на дадена страна
„G”  е сумата от всички правителствени разходи
„I” е сборът от всички инвестиции в бизнес сектора
„NX” е нетният износ за страната (той се пресмята като цялостния износ минус цялостния внос, или  NX=износ-внос)

Какво е БВП за инвеститорите?

Реалният БВП е показателят, който дава най-голяма информация относно „здравето“ на икономиката. Предварителното му оповестяване почти винаги влияе на пазарите. Без съмнение това е най-следеният, обсъждан и разбираем индикатор. Подробните данни, които включва, са следени от икономисти, анализатори, инвеститори и управляващи през цялата година.

По принцип се смята, че 2,5% до 3,5% растеж в реалния БВП на година е най-полезното равнище за една развита икономика, защото е достатъчно, за да предостави корпоративни печалби и да помогне за разрастване на работните места. В същото време това ниво е достатъчно умерен растеж, който не предизвиква излишни притеснения за увеличение на инфлацията.

Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
21.12.2012
преди 11 години
За да не подвеждате аудиторията, много ще Ви е полезна книгата: Пътеводител на икономическите показатели. Как да разбираме икономиката. Издание на The Economist. Изд. Класика и стил. София. 2000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Така, че винаги като се гледат данни за БВП трябва да се има в предвид всичко това. Плюс възможността за статистически грешки както неумишлени(1-2%) така и напълно умишлени както стана в Гърция например.Например сега се води, че имаме по силна икономика от да кажем 1980г. Обаче на практика тогава е било доста по добре от сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
fpp2008
преди 11 години
В статията има известни неточности. Брутният вътрешен продукт (БВП) изчислен като сума от разходите, които правят икономическите агенти включва потребление, брутни частни вътрешни инвестиции, правителствени покупки и чист износ (който е разликата между износа и вноса в икономиката). Т.е. вносът представлява изземване и винаги участва със знак минус. БВП може да бъде изчислен и като сума от доходите на икономическите агенти, както и по метода на добавената стойност. За целите на анализа интерес представлява винаги и единствено реалния БВП. (по номинални стойности няма как да се прави сравнение. Чрез т.н. дефлатор на БВП, номиналният БВП се трансформира в реален БВП ).При отчитането на показателя Брутен национален продукт (БНП) се изключва произведеното от чужди инвеститори (резиденти) на територията на страната и се прибавя произведените стоки и услуги от национални резиденти зад граница. По отношение на т.н. слаби страни на показателя БВП е характерно, че БВП не отчита - резултатите от домашното производство, резултатите от икономиката в сянка, вредните и странични за човека и околната среда ефекти или т.н. антиблага и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
БВП в момента е основен индикатор, но е много несъвършен.Първо и много важно той е в пари, а парите не са всичко. Например здравеопазването - повече болни водят до по-голям БВП. А това хубаво ли е?Това, че се измерва в пари означава, че при сравняване огромна роля играят цените(не само инфлацията, която отчита изменението). Например 1 вечеря в БГ може да е 20 лв, но в Германия абсолютно същата е 20 евро. А полезността на практика е една и съща - нахранил си се със същото.Пак голям проблем е, че обикновено и курсовите разлики играят съществена роля. Например при сравнение да европейска държава с САЩ курса евро/долар определя разликата, но след 2 дена тя може да е друга. Това не означава, че изведнъж икономиките са се променили толква.Друг проблем е, че в него се сумират неща които нямат нищо общо - от секс услуги през софтуер , тикви, че чак до данъци. БВП не отчита много неща - например ново създадени технологии, разпространение на знания и тяхното прилагане(know how) населението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Да видяхме този перфектен измерител БВП какво свърши в Гърция. Успех желая на всички, които инвестират на бази сухи данни за БВП. Ще им е нужен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
1914
преди 11 години
ейй, като се появят разбирачите :) на мен текстът ми е екстра - не съм икономист и ми е полезен. на вас като не вие - какво изобщо се намесвате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Е има някой да ги субсидира да се набират шарани за фондовия пазар, все пак акулите трябва да прибират на някой парите. Относно това което е написано, пълни тъпотии то и в учебниците по Икономика няма толкова глупости някаква архаична суха теория, която няма абсолютно нищо с реалния свят на борсовата търговия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
СоколовВвВ
преди 11 години
А бе ,защо не анализирате Примерно Варненеското ви представителство как за без пари се работи и без пари се правят презентации на над 2000 хил човека и от това се зарибяват реално трима клиента и как от това ще вадите пари?Та то и пари да има в такъв офис, пак няма да платите на служителите си, защото сте измамници.И какво сега таргет начинаещи трейдъри, обучавани от стажанти на 150лв. ли? Като този. ахахахах Напълно ненужна мошеническа организация.И представителство в гр,Варна в апартамент на блок, как е ? аххахахаКакво да кажем за отказа ви от договорните фондове.ахаххаахахахТова трябва да е бизнеса на Инвестиционните Посредници. хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още