IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в САЩ и курса на долара - какво е общото

През последните години имотният пазар попадна в полезрението на валутните трейдъри заради кризата

09:10 | 03.10.12 г. 1
Пазарът на жилища в САЩ и курса на долара - какво е общото

Статията е подготвена с подкрепата на BenchMark Finance

Воден от желанието да сме полезни на начинаещите трейдъри, екипът на Investor.bg стартира поредица от статии, които да покажат връзката между основните макроикономически показатели и валутните курсове.

В рамките на рубриката Първи стъпки във Forex ще се опитаме да дадем повече яснота за това как новините влияят на валутния пазар и кои са най-важните индикатори за състоянието на всяка икономика. Така ще бъде дадена основа на всеки, който има желание да се занимава с фундаментален анализ на валутния пазар.

Балонът на цените на жилищата в САЩ, който се спука гръмко през 2008 година, се сочи за мнозина като основната причина за глобалната икономическа криза. Дори и в спокойни за икономиката времена обаче, данните за пазара на жилища са способни да влияят на валутния пазар и най-вече на курса на долара.

През последните години пазарът на жилища в САЩ търси дъното си и всеки доклад за състоянието на сектора се гледа под лупа от инвеститорите. Зад числата, които всеки месец се публикуват обаче, има доста информация, която остава неразбрана от повечето трейдъри. Това е причината да представим индексите на продажбите на жилища и новото строителство в САЩ.

Продажби на съществуващи жилища

Месечният доклад за продажбите на съществуващи жилища обхваща приключените сделки със съществуващи жилища по време на проучването и средните цени по географски региони. Важно е продажбите да бъдат приключени, защото в повечето случаи между договарянето на сделката и нейното финализиране минават между шест и осем седмици, а по този начин  има вероятност някои продажби да са със стара информация за цените.

Данните се събират и публикуват от Националната асоциация на брокерите.

В доклада съществуват три важни показателя. В допълнение към общия брой продадени съществуващи жилища и средните цени се прилагат нива на запаси, извлечени от месечното предлагане. Тази стойност представя периода от време, нужен за изразходване на всички съществуващи запаси, измерени по време на проучването.

Данните са представени в необработен вид и сезонно изгладени. Това се прави основно заради силното влияние на климатичните условия върху определянето на месечното търсене. От друга страна, информацията се разделя по  географски региони (североизточен, среднозападен, южен и западен). Данните за цените пък показват процентната промяна на годишна база и за предишен месец.

Какво означава това за инвеститорите?

Започнатите жилища, за които са сключени договори със строители, са индикатор, ориентиран по-скоро към предлагането, а продажбите на съществуващите имоти разглеждат много повече съвкупното търсене на потребителите. Тези продажби се считат за водещ показател, главно защото по-високите нива се достигат тогава, когато икономиката излиза от рецесия.

Стойността на запасите пък показва излишъка на имотния пазар, като завишеното месечно предлагане означава, че може да се очаква спад в цените.

Освен бизнес цикъла е важно да се взимат под внимание лихвите по ипотечните кредити, които се считат за най-значимия фактор при изчислението на продажбите. Приемайки, че всички останали индикатори са непроменени, с покачването на процентите продажбите ще намалеят, защото потребителите ще изчакват по-подходящ момент за закупуването на жилище.

Ако продажбите на имоти са стабилни, други индустрии като търговските вериги „Направи си сам“ и финансовите компании, отпускащи ипотечни кредити, също могат да отбележат покачване на продажбите.

Заради времевата разлика между продажбата и самото сключване на сделката докладът за продажбите на съществуващи жилища не е особено точен – за разлика от доклада за започнато жилищно строителство. Но от друга страна първият не само обхваща по-голяма извадка, но и при него вероятността за голяма ревизия е значително по-малка. Още повече, докладът включва  и някои по-специфични сделки в жилищни комплекси.

Силни страни на доклада за продажбите на съществуващи жилища:

- Голяма извадка
- Заедно с доклада за започнато жилищно строителство представят ясна картина за състоянието на имотния пазар
- Ключов водещ индикатор и предвестник на бъдещи потребителски покупки като обзавеждане и застрахователни услуги
- Показва нивото на търсенето на имотния пазар
- Публикува се преди доклада за продажбата на нови жилища за съответния месец

Слаби страни на доклада за продажбите на съществуващи жилища:

- Няма подробна информация за видовете жилища, а само средни цени
- Предмет на големи сезонни промени

Използван съвместно с доклада за ново жилищно строителство, докладът за продажбите на съществуващи жилища може да бъде полезен водещ показател особено по време на променлив имотен пазар.

Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
meto76
преди 11 години
Смешници! Кой кара немски автомобили в САЩ! Продали 20 000 коли на месец и се хвалят. Форд и Дженерала продават по половин милион на месец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още