IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският здравен застраховател Centene придобива Health Net

Промените в американското здравно законодателство принудиха редица големи играчи да потърсят сливания и придобивания

11:30 | 03.07.15 г.
Американският здравен застраховател Centene придобива Health Net

Американският здравен застраховател Centene Corp. обяви, че ще закупи Health Net Inc., съобщава Wall Street Journal. Сделката ще се реализира с пари в брой и акции и е оценявана на стойност от 6,3 млрд. долара.

С този ход Centene очаква да засили присъствието си в Калифорния и другите западни щати, като генерира 150 млн. долара годишно от синергичния ефект, считано от втората година след осъществяването на сделката, пише още WSJ.

В замяна акционерите на Health Net ще получат по 0,622 от акциите на Centene и 28,25 долара за всяка от акциите си в Health Net. Общата стойност възлиза на 78,57 долара за акция, изчислено по цените на затваряне в сряда. Това представлява премия от 21% спрямо цената, на която акциите на Centene приключиха търговията в сряда.

След подписването на договора акционерите на Centene ще контролират 71% от компанията, а тези на Health Net ще притежават 29% от капитала й.

Сделката се оценява на 6,8 млрд. долара, след като се включат задължения за 500 млн. долара.

Новината вдигна цената на акциите на Centene с 5%, докато тези на Health Net реализираха ръст от 5,4%.

Новината идва след ожесточени преговори за сливания във здравната застрахователна индустрия. Промените в американското здравно законодателство принудиха редица от големите играчи в здравното застраховане да обмислят възможностите за сливания и придобивания, които да им помогнат да реализират икономии от мащаба. В последно време станахме свидетели на оферта от страна на Aetna към техния конкурент Humana, а Anthem предложи 53,8 млрд. долара на Cigna, но без успех.

С осъществяването на сделката се очаква Centene да стане една от най-големите компании за здравни грижи в САЩ. Базираната в Лос Анджелис Health Net има силни позиции в западните американски щати, включително в Калифорния, който има най-голямата програма за здравна помощ.

От Centene считат, че сделката ще окаже значително положително влияние върху печалбата на акция още през първата година след осъществяването й. Според оценките след придобиването компанията ще реализира приходи от услугите си на стойност 37 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още