IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции се търгуват смесено в петък*

Последните финансови отчети и слабата печалба в енергийния сектор се отразяват сериозно на пазара

18:02 | 31.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на американските борси се търгуват смесено в петък, последният ден на търговията за юли, в резултат на реакциите на инвеститорите към последните отчети и слабата печалба в енергийния сектор, съобщава CNBC.

„Мисля, че (индексът на разходите за заетост) ще бъде най-важното нещо за деня“, заяви за CNBC Арт Кашин, мениджър в UBS. „Ще следим обаче и цената на петрола, която също предизвиква интерес“.

Цената на суровия петрол спадна до почти 48 долара за барел. Енергийният сектор също отбеляза понижение от 2% и се отрази в най-голяма степен на бенчмарка S&P 500. Акциите на Exxon Mobil и Chevron потънаха с повече от 4,5% и са сред най-големите губещи в индекса Dow Jones Industrial Average.

И Exxon Mobil, и Chevron отчетоха печалби, които не можаха да оправдаят очакванията. Exxon отбеляза най-слабата си печалба за последните шест години, а Chevron - за последните 13 години.

Индексът за заетостта разочарова анализаторите заради повишението си от 0,2%, което е най-слабият му ръст за последните 33 години и е под очакванията за 0,6%.

Това ни „показва, че заплащанията се отразяват много слабо върху американската икономика в момента. Има някои членове във Федералната комисия за отворените пазари, които няма да искат да увеличат лихвените проценти през септември“, каза Люк Тили, главен икономист в Willmington Trust Investment Advisors. „Когато погледнем към първоначалното влияние върху компаниите, разходите за заетост не са толкова високи колкото през първото тримесечие“.

Федералният резерв (Фед) остави лихвените проценти непроменени след срещата си в сряда. В изявлението си Фед заяви по-оптимистична прогноза за американския икономически растеж. Брутният вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие обаче не успя да оправдае очакванията във вторник, а БВП за първото тримесечие беше коригиран от негативен на слабо позитивен.

Доходността по 2-годишните държавни ценни книжа спадна до 0,66% от 0,75% по-рано сутринта. Доходността по 10-годишните облигации също спадна до 2,20%.

Американският долар се понижи с повече от 1%, а еврото се задържа над 1,10 долара.

На пазара на суровините цената на суровия петрол спадна с 30 цента до 48,22 долара за барел. Фючърсите на златото пък поскъпнаха с 8,90 долара до 1097,30 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 5:35 българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още