IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки държат нискорискови облигации за рекордните 2 трлн. долара

Трезорите продължават да наливат средства в американски правителствен и свързан с него дълг вместо да отдават привлечения ресурс под формата на кредити

17:40 | 01.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Американските търговски банки увеличават вложенията си в ДЦК и дългови книжа, издадени от федералните агенции, вече 16 поредни месеца. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американските търговски банки увеличават вложенията си в ДЦК и дългови книжа, издадени от федералните агенции, вече 16 поредни месеца. Снимка: Ройтерс

Какво знаят американските банки за състоянието на икономиката на САЩ, което ги кара да държат нискорискови облигации, пита риторично Bloomberg.

Растежът се засилва, наемането на персонал е най-голямото от десетилетия, а домакинствата са най-оптимистично настроени от 2011 г. насам. Въпреки това банки от ранга на Bank of America Corp продължават да наливат средства в американски правителствен и свързан с него дълг, с което вложенията на банковата индустрия задминават 2 трлн. долара, вместо да отдават привлечения ресурс под формата на кредити.

Част от причината за ръста на инвестициите в американски дълг може би са правилата, които изискват от банките да държат повече висококачествени активи. Но това е вследствие и от поведението на кредитоискателите – основно сред американците, които все още помнят спукването на имотния балон -  които все още изплащат стари задължения вместо да се впускат в нови дългове и да правят огромни покупки. А това може да означава, че възстановяването на американската икономика може би не е толкова силно, както оптимистичните данни предполагат.

Въпреки че покупките могат да спомогнат за удържане на евентуален скок в доходността по американските ДЦК, тъй като Федералният резерв на САЩ се придвижва към увеличаване на лихвените проценти, това, което става ясно oт тенденциите при търсенето на кредити, също има отношение към това колко рано разходите по заемите ще тръгнат нагоре тази година.

Изискванията на Базел III и регулаторните ангажименти за банките, издадени от Фед и други щатски регулатори, принуждават банките да поддържат достатъчно висококачествени ликвидни активи за 30-дневен период, за да минимизират ефектите от внезапен шок за глобалната финансова система.

Доходността по 5-годишните щатски облигации, която слезе до 1,15% през януари, се покачва, след като данните за работните места и заплатите повишиха очакванията за представянето на американската икономика.

Инвестициите в държавни ценни книжа се оказват печеливш ход за банките. Те постигат спред от над 100 базисни пункта като купуват 5-годишни ДЦК и не влагат свободните си парични средства при Фед, където могат да получат само 25 базисни пункта. Към 11 февруари американските търговски банки притежават парични средства за 2,83 трлн. долара, което е повече от края на 2014 г. Тогава в трезорите имаше 2,57 трлн. долара.

Инвестирането в 5-годишни облигации носи на банките атрактивен спред и над това, което плащат по депозитите. Разликата между спреда по доходността по държавните облигации над средната лихва по депозитите за четирите най-големи американски банки е над нормалното си ниво през последното десетилетие. За Bank of America тази разлика е около 1,44 процентни пункта, показват изчисления на Bloomberg.

Американските търговски банки увеличават вложенията си в ДЦК и дългови книжа, издадени от федералните агенции, вече 16 поредни месеца. Това е най-дългия период на нарастване от 2003 г. насам. Всички банки държат книжа за общо 2,1 трлн. долара, като това е най-голямата сума от 1973 г., откакто Фед събира данни.

През 2014 г. четирите най-големи банки удвоиха вложенията си в ДЦК до 251,8 млрд. долара, показват данни на сайта CompleteBankData.com, който анализира статистиката, публикувана от Фед и Федералната агенция за депозитно застраховане.

Bank of America, която е втората по големина щатска банка, увеличи инвестициите си почти 10 пъти до 67,25 млрд. долара, а тези на Citigroup Inc растат с 60% за година до 110,38 млрд. долара.

Същевременно темпото на кредитиране е неравно. Една от основните причини за това е липсата на потребителско търсене. Въпреки че кредитите за бизнеса, отпуснати от търговските банки, са нараснали с 13% до 1,81 трлн. долара, потребителските заеми се покачват само с 5% до 1,2 трлн. долара.

Потребителското финансиране при Bank of America се свива четири поредни години. Това е най-дългият период от средата на 90-те. Търсенето на потребителските заеми на JPMorgan Chase & Co намалява в четири от последните шест години. Потребителското кредитиране при Wells Fargo & Co се повиши с 1% през 2014 г.

Вместо да търсят кредити домакинствата спестяват. След като спадна до рекордно ниското си ниво през 2005 г., делът на спестяванията към разполагаемия доход на домакинствата се удвои до 4,9 на сто към декември 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още