IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси не удържаха ръстовете

Пазарите в САЩ остават в хватката на корекцията, смята анализатор

23:11 | 23.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В първия ден на новата седмица водещите американски фондови индекси почти не помръднаха от петъчните си равнища, но приключиха сесията на червена територия на фона на липсата на свежи стимули и движейки се в рамките на тесен диапазон.

"Пазарите в САЩ остават в хватката на корекцията, въпреки че през тази седмица е възможен период на стабилизация. Краткосрочната инерция е слаба", казва Кейти Стоктън, главен технически стратег на BTIG.

По-широкият индекс S&P 500 се сви с 4 пункта, или 0,2%, до 2 048 пункта, докато индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби 0,05%, или 7 пункта, до 17 494 пункта. Технологичният Nasdaq отчете спад от 0,08%, или 4 пункта, до 4 765 пункта.

Актуалните данни за икономиката, както и новите оценки за възможността ФЕД да повиши скоро основните лихвени нива, почти не повлияха на търговията. За сметка на това на  Wall Street с интерес се прие новината за предложението за придобиване на германския химичен и фармацевтичен концерн Bayer за своя американски конкурент Monsanto, предава AFP. 

Bayer предлага да придобие американския конкурент Monsanto за 122 долара за акция в брой, оценявайки американската компания на 62 млрд. долара. В интервю за CNBC главният изпълнителен директор на Bayer Вернер Бауман заяви, че не вижда регулаторни или други рискове пред трансакцията, описвайки и двете компании като „много конкурентни". 

На макроикономическия фронт компанията за пазарни проучвания Markit публикува индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в сферата на производството в САЩ, който се понижава от 50,8 пункта през април до 50,5% през май и остава под пазарните очаквания от 51 пункта. 



„Смятам, че реалният фокус е върху ФЕД сега. Докато икономическите данни продължават да се подобряват, смятам, че шансовете ФЕД да повиши лихвите скоро се повишават“, казва Питър Кардильо, главен пазарен стратег във First Standard Financial. Той очаква до взимане на решението на пазарните да се търгува в тесни граници.

По-рано през деня президентът на ФЕД за Сейнт Луис Джеймс Булард, който има право на глас във Федералната комисия по отворения пазар, заяви в реч, че силният пазар на труда може да окаже натиск върху инфлацията в САЩ, подкрепяща по-високите лихви. Според Булард запазването на основните лихви на твърде ниско ниво за твърде продължителен период от време може да е опасно и да доведе до финансова нестабилност в бъдеще. Булард заяви още, че FOMC предвижда зависимо от данните „бавно нормализиране" на лихвите, като по този начин основният лихвен процент постепенно ще се увеличи през следващите няколко години, при условие, че икономиката се развива, както се очаква.

Отделно от това, членът без право на глас на комисията и президент на ФЕД за Сан Франциско Джон Уилямс заяви в понеделник сутрин, че през тази година може да има две или три увеличения на лихвите, както и може би три или четири повишения през следващата година.

Химическият бранш както в Европа, така и в САЩ, бе под влиянието на две новини. От една страна, базираният в Леверкузен германски концерн Bayer възнамерява да придобие американския Monsanto за 62 млрд. долара, или за 122 долара за акция, като по този начин стане лидер на пазара на селскостопанската химическа продукция. Листнатите в индекса S&P 100 книжа на Monsanto, който в Европа попада във вестникарските заглавия заради своя противоречив хербицид „Глифозат“, поскъпват с около 5 на сто до 106,60 долара. Очаква се в близките часове Monsanto да се изкаже публично за предложението на Bayer. Редица анализатори смятат, че първоначално офертата може да се счете за твърде ниска и да бъде отхвърлена. 

С оглед на засега отхвърлената сделка по сливането между холандския производител на торове Oci и американския концерн CF Industries заради нови данъчни закони в САЩ, които правят трансакцията неизгодна, книжата на CF поскъпнаха с цели 6,2 на сто.  

В рамките на Dow силно търсени бяха акциите на Apple, които отчетоха ръст от 1,26 на сто  до 96,42 долара за акция. Пазарните участници обясняват скока с надежди за добро представяне на бъдещия модел iPhone 7. Икономическият всекидневник Economic Daily News от Тайван писа, че американският концерн е заявил на поддоставчиците си в страната да се подготвят за по-високи нива на производство, отколкото се очакваше досега.

 

Цените на петрола продължават низходящата тенденция от петък. В късните часове на понеделник цената на европейския бенчмарк Брент падна със 78 цента, или 1,6 на сто, до 47,94 долара за барел. Цената на американския суров петрол (WTI) падна с 34 цента, или 0,7 на сто, до 48,07 долара за барел. 

В началото на миналата седмица заради срива на доставките от Канада и Африка цените поеха силно нагоре, но в петък канадците отмениха заповедта за евакуация в провинция Алберта. Близо един милион барела на ден от производствения капацитет на Канада за суров петрол отпаднаха от пазара, след като през миналата седмица пожари опустошиха околността на град Форт Макмъри в Алберта и предизвикаха евакуацията на работниците и съкращаване на производството или спирания на около дузина големи съоръжения. Форт Макмъри заема важно място в канадския добив на петрол от петролни пясъци, а целият град бе евакуиран.

И от Либия се очакват повече доставки. По данни на държавната либийска компания National Oil в петък натоварен с 660 000 барела петрол танкер е напуснал пристанище в източната част на страната. Страната е разкъсвана от битката за власт между две правителства, но ООН подкрепя износа на петрол. 

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още