IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси отстъпват леко в началото на сесията*

Обемите на търговията са ниски въпреки поредните положителни данни за американската икономика

17:32 | 25.11.14 г.
Американските индекси отстъпват леко в началото на сесията*

Индексите на фондовата борса в Ню Йорк започват сесията във вторник с минимални понижения въпреки неочаквано положителните данни за икономиката на САЩ.

"Това е още един солиден доклад за растежа на БВП, който продължава със силната си тенденция напоследък. Ръстът на работните места е висок, икономиката надхвърля прогнозите, а инфлацията е слаба. Това е точният момент, по време на който човек би помислил да заложи на рискови активи", посочи пред CNBC Дан Грийнхаус, главен стратег на BTIG.

Икономиката на САЩ се ускори повече от очакваното през третото тримесечие, след като потребителите изхарчиха повече средства за стоки според последните данни на Министерството на търговията.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се повиши с годишен темп от 3,9% през трите месеца до края на септември, надхвърляйки очаквания за забавяне до 3,3%. Първоначалната оценка показа ръст от 3,5%, след като в предходното тримесечие икономиката нарасна с 4,6%.

По този начин след рязкото забавяне през първото тримесечие вследствие на необичайно студеното време икономиката на САЩ постигна най-доброто си полугодие от 2003 г. насам. Едно от проявленията може да се открие в решението на Федералния резерв на САЩ да сложи през миналия месец край на програмата си за количествени улеснения.

Отделно от това измерителят на цените на жилищата в 20-те най-големи американски града се покачи с по-бавен темп през септември.

Същевременно на корпоративния фронт капитализацията на Apple достигна 700 млрд. долара. Акциите на дружеството поскъпват с 0,51 на сто.

Ръст от 1,86 на сто отчита и Tiffany & Co, въпреки че бижутерийната компания отчете печалба и приходи под прогнозите.

Доларът печели позиции спрямо основните търговски партньори на САЩ. Доходността по 10-годишните облигации, използвана във формирането на лихвите по потребителските заеми и ипотеките, спада с два базисни пункта до 2,2887%.

Цените на деноминираните в долари стоки пък отчитат повишения.

* Актуално към 17:15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още