IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските пазари реагираха положително на решението на Фед

Основният индекс Dow приключи с 250 пункта нагоре, а S&P 500 - с ръст от 1,5%

23:11 | 16.12.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските борси отчетоха сериозен ръст в сряда след новината, че Федералният резерв повишава лихвените проценти за пръв път от близо десетилетие, съобщава CNBC. Единствено енергийният сектор отчете загуби, след като цените на петрола отново тръгнаха надолу.

Основният индекс Dow Jones industrial average приключи с 250 пункта нагоре, като Goldman Sachs допринесе за по-голямата част от печалбата. В сутрешната търговия преди решението на Фед Dow отбеляза ръст от 165 пункта преди за кратко да се понижи.

Индексът S&P 500 завърши с ръст от 1,5%, като от началото на годината досега успява да се задържи на положителна територия. Секторът на комунални услуги продължи да води лидерите в индекса, докато енергийните компании изостанаха назад.

"Мисля, че пазарът чу това, което искаше да чуе, което вещае добро представяне до края на 2015 г. и през първия месец на 2016 г.", заяви Том Сайомейдс, старши управляващ директор и ръководител на Hartford Funds Investment Consulting Group.

"Пазарите не са неподогтовени" каза Ерик Ласълс, главен икономист в RBC Global Asset Management. "Любопитен съм какво ще се случи през следващите няколко дни, но мисля, че резултатите ще са положителни".

Повечето анализатори на Wall Street очакваха, че централната банка на САЩ наистина ще повиши лихвените проценти с четвърт пункт в сряда, макар че Фед все пак подчерта, че затягането ще е постепенно.

"Много е важно за всички нас - инвеститори и медии, да не реагираме пресилено през първите десетина минути от търговията", заяви стратегът и икономист в LPL Financial Джон Канали преди обявяването на решението.

iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM) за кратко скочи с над 2%, но все още продължава да е на ниво от под 15% спрямо миналата година.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ приключи на 2,29%, а тази по 2-годишните облигации завърши на 0,98%.

На валутните пазари доларът поскъпна спрямо основните световни валути след решението на Фед, а еврото се понижи до под 1,09 за долар.

На пазара на суровините петролът се търгуваше с понижение, след като през предишните два успя да се възстанови леко след срива си до най-ниските си нива от почти 7 години. Американският суров петрол поевтиняа с 1,83 долара, или 4,90% до 35,52 долара за барел. Фючърсите на петрола сорт Брент поевтиняха с 1,26 долара, или над 3%, до 37,19 долара за барел.

Фючърсите на златото поскъпнаха с 15,20 долара и приключиха на 1076,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 7
Иван Митев
преди 8 години
Преди краха на Леман Брадърс пазарите не бяха ли с положително реагиране?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още