IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: Ниските лихви са предпоставка за проблеми с ливъриджа и балоните

Евтините пари са крайно необичайни в световен мащаб и не трябва да продължават, посочи съоснователят на Microsoft

19:08 | 04.05.15 г. 5
<p>
	Двама от най-богатите хора в света &ndash; Бил Гейтс и Уорън Бъфет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Двама от най-богатите хора в света – Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Снимка: Ройтерс

Загрижен съм за негативните последици от продължаващите ниски лихвени проценти не само в САЩ, но и по света. Това заяви в интервю за CNBC в понеделник съоснователят и председател на Microsoft Бил Гейтс.

"Средата с ниски лихвени проценти е крайно необичайна в световен мащаб. Това наистина не трябва да продължава", каза Гейтс. "Тя създава проблеми от гледна точка на ливъриджа и балоните. Но как можем да се измъкнем от нея, без да се създаде известно икономическо сътресение? Би било, но много трудно".

Федералният резерв на САЩ се намира в трудна ситуация, защото централните банки в Европа продължават да разхлабват монетарната си политика, докато Фед обмисля покачване на ставките, каза Гейтс. "В резултат хората очакват САЩ да предприемат нещо за излизане от тази ситуация".

Гейтс се присъедини към мнението на председателя и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет и заместник-председателя на фонда Чарли Мънгър след годишната среща на акционерите в събота.

"Ниските лихвени проценти влияят на пазара на недвижими имоти по особено голям начин", каза Бъфет. "И вие може да разбере защо - можеш да вземеш пари по-евтино, ако искаш да финансираш нещо".

Уорън Бъфет добави: "Това промени стойностите на недвижими имоти драстично в тази страна. А това е може би промени и акции доста драматично".

"Аз имам дълбоко подозрение за печатането на пари и хвърлянето им наоколо, вместо печатането на пари и изграждането на инфраструктура и други", посочи пък Чарли Мънгър. "Всички разчитат твърде много на тези парични машинации".

Много пазарни наблюдатели продължават да очакват, че Централната банка на САЩ ще предприеме покачване на лихвените ставки – първото от кризата от 2008 г., през септември или най-късно декември тази година. Според немалък брой експерти обаче институцията може да подходи по съвсем друг начин, като сред залозите присъства дори и пускането на нов кръг количествени улеснения с оглед на рядкото поскъпване на долара в последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Мда, дори тези които най-много печелят от ролята на долара, са започнали да се замислят. Истинската опасност е, че когато доларите достатъчно много се обезценят в следствие на безконтролното печатане, естествено ще се наложи друга световна валута. Предвид обаче, че всички печатат като бесни, тя няма да е за дълго. После друга, също не за дълго... и може би накрая ще се стигне до монголския тугрик, поради липса на по-малко обезценени валути ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Tyrista
преди 8 години
organizatiq kato FED... tova Beshe qko :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 6
nobel
преди 8 години
По принцип не би ли трябвало лихвеният процент да се определя от пазара, а не да се налага изкуствено от организации като Фед, които напоследък се изживяват като господ. Или пазарната икономика вече сме я загърбили окончателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още