IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Хеликоптерните пари идват в рамките на една година

Според портфолио мениджъра в Janus Capital Group мярката e сигурен начин да се рестартира икономиката и да се противодейства на дефлацията

17:25 | 04.05.16 г. 28
<p>
	Бил Грос.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бил Грос. Снимка: Архив Ройтерс

Следващата голяма стъпка в паричната и фискална политика трябва да включва "хеликоптерни пари", които да стимулират американската икономика, заяви Бил Грос, портфолио мениджър в Janus Capital Group Inc., цитиран от Ройтерс.

В последния си коментар за инвестиционните перспективи, публикуван в сряда, Грос казва, че Министерството на финансите и Федералният резерв на САЩ (Фед) трябва да предприемат поредна серия количествени облекчения, като напечатат трилиони долари, за да изкупят държавни облигации и по този начин да стимулират икономическия ръст.

Той посочва още, че Фед, Европейската, Японската и Английската централна банка вече шест години ефективно купуват облигации от правителствата в съответните държава и им позволяват да харчат пари, за да насърчават изоставащите икономики. 

„Те изкупуват облигациите, като печатат пари или, образно казано, ги пускат от хеликоптери, като по този начин разширяват баланса си. След това те връщат нетните лихви от изкупените облигации на стойност трилиони долари или йени обратно към хазната. Парите на практика са безплатни, докато процесът продължава без прекъсване“, пише Грос.

Идеята за т.нар. "хеликоптерни пари" идва от американския икономист Милтън Фрийдман още от 1969 г. Теорията, която не е била изпробвана в съвременна голяма икономика, на практика представлява сливане на паричните и фискални политики. Правителства продават краткосрочни облигации директно на централните си банки в замяна на „свежи пари“, които след това се инжектират в икономиката чрез данъчни облекчения или разходни програми. Прескачат се банките и целта е директно да се насърчат разходите и инвестициите, а не да се влияе на доходността по облигациите и на пазарните нагласи.

Фрийдман твърди, че хеликоптерните пари са сигурен начин да се рестартира икономиката и да се противодейства на дефлацията.

Бил Грос смята, че централните банки ще започнат да печатат повече пари под формата на количествени облекчения „вероятно дори в САЩ в рамките на година и с неохота ще приемат все по-зависимата си роля във фискалната политика“.

Според него такава мярка ще позволи на правителствата да се фокусират върху инфраструктура и здравеопазване и да въведат безусловен базов доход за някои групи.

Грос казва още, че подновените количествени облекчения от страна на Фед ще доведат до по-малко независима централна банка и по-трайно смесване на фискална и парична политика, която тайно се прилага на практика от над шест години.

Той прогнозира, че лихвените проценти ще останат ниски по-дълго време, цените на активите ще бъдат изкуствено завишени и в един момент паричната политика ще създаде инфлация и пазарите ще бъдат изложени на риск. Според Грос инвеститорите трябва да са доволни от ниска едноцифрена възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

27
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Да, вероятно това ще е положителния ефект, ако може да се нарече така. Контролът върху кеша не може да е тотален, защото целта е да се увеличи оборота на парите и ограничения като това ще пречат сериозно. п.п.Проблемът е там, че водата също може да бъде отрова, стига човек да е способен да изпие наведнъж 10-15 литра. В този смисъл и парите могат да са отрова за икономиката и някои финансисти и политици се напъват да го доказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Народа изобщо няма да се сети да виси пред банките, защото постоянните му фиксирани разходи и кредити са "почти" заключени, т.е. никой няма да му позволи да тегли без да си гарантира следващото плащане към доставчина на съответната услуга или кредит.В това се състои частичното заробване чрез елиминирането на кеш-а и дигитализирането на паричните потоци.Това разбира се има и положителни страни, но в крайна сметка се озоваваме в планова социална икономика с хмм.. доста ограничения всъщност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Става става.. само че бавно и в това им е проблема.Искат да го продадат на ***-а като нещо готино, като ваучери, като карти за отстъпки и т.н., като предплатени договори за години напред.Когато 80% от заплатата ти отива за фиксирани разходи като кредити за кола, къща, и други дългосрочни договори за комунални и др. услуги няма как да ти мърдат много цените - т.е. инфлацията ще дойде от "луксозните" разходи, за които си харчиш останалите 20% от заплатата.Ето така ще го изконтролират - с кредити, фиксирани разходи и дългосрочни договори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
sdar
преди 7 години
Е как ще управляваш инфлацията с безкешовите плащания? Нали ако сложиш някакви лимити и върху безкешовите плащания, както вече е направено с кешовите въпреки че ревем за инфлация да имало, тогава народа на следващия ден ще виси пред банките и ще дърпа кеш, който ще се окаже че го няма и е опапан? Не става тази работа, защото банките ще лопнат кепенци и всичко ще уйде у канала, и доверие, и банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Хеликоптерни пари няма да има без тотален контрол над кеш-а и дори евентуалното му масово елиминиране.Иначе ще се самоубият. Ще изпуснат инфлацията и няма да може да удържат социалното напрежение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"ако тръгне да се ускорява повече от очакваното?"- чрез безкешови плащания.Основните причини да въведат безкешовите плащания са две:1. възстановяне на балансите чрез отрицателните лихви2. по прецизно контролиране на кеш-а, за да може точно тази инфлация за която говориш да се управлява по-лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Въпреки всичко съм сигурен, че перпетуум-мобиле няма и то благодарение на третия закон - за действието и равното противодействие. Имам предвид, че всяка глупост предизвиква някъде да се случи и нещо умно. В този смисъл "хеликоптерните" пари вероятно ще доведат до нещо положително в крайна сметка, както и досегашните напъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
sdar
преди 7 години
На теория е добре. Обаче е малко непълна. Ясно е, че ще се стимулира инфлацията, но как ще се спре инфлацията ако тръгне да се ускорява повече от очакваното?Отделно, събирането на огромни камари пари в ръцете на единици не е гаранция за харченето им. Въпрос на време е някой от тия да изперка и гледай какво шоу може да ни спретне. Само пример, колко му е да изкупи половината пшеница по света и да нахрани рибата в океана с нея? На следващата година всички ще сеят пшеница и после ще се заринат в нея, и след още 2-3г. може да се повтори номера с изкупуването, абе голямо шоу може да се направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Много е просто - фин. ресурси са краткотраен актив и няма как да влязат в групата на дълготрайните. Икономиката расте неизбежно и по дефолт чрез амортизацията на всички краткотрайни активи и никой не може да спре тяхната амортизация и тоз който опита - плаща. Дефлацията е сигурен начин да се стигне до хиперинфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още