IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на САЩ върви към първия си ръст след кризата

Бюджетната служба към Конгреса прогнозира дефицит от 544 млрд. долара за 2016 г.

10:59 | 20.01.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бюджетният дефицит на САЩ е на път да нарасне тази година за пръв път от финансовата криза насам, след като данъчните облекчения, договорени в бюджетната сделка на Конгреса в края на миналата година, натежават върху федералните приходи, съобщава Financial Times.

Непартийната бюджетна служба към Конгреса прогнозира дефицит от 544 млрд. долара за 2016 г., което е с около 105 млрд. долара повече от дефицита, отчетен миналата година. Това се равнява на 2,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо 2,5% през 2015 г.

През периода от 2016 до 2025 г. кумулативният бюджетен дефицит ще бъде с 1,5 трлн. долара повече от прогнозата на службата, направена през август. Около половината от ръста на прогнозираните заеми е в резултат на законите, приети в края на 2015 г., включително удължаването на разпоредбите, с които се намаляват корпоративните и индивидуалните данъци върху доходите.

Прогнозите отбелязват рязък обрат след години на свиващ се дефицит, постигнат в резултат на комбинация от ограничения на разходите и подобряваща се американска икономика. Службата предупреждава, че ако сегашните тенденции се запазят, американският дълг след три десетилетия ще се равнява на 155% от БВП – най-високата цифра в историята.

„Подобен висок и нарастващ дълг ще има сериозни негативни последици върху бюджета и страната“, казва службата в доклада си. Държавният дълг е 73,6% от БВП към миналата година и предстои да нарасне до 86,1% през 2026 г.

Мая МакГинес, председател на двупартийната Комисия за отговорен федерален бюджет, казва, че обратът е тревожен в момент, в който икономиката остава във фаза на растеж.

„Влошаването отразява абсолютна липса на политическа воля за взимаме на необходимите решения по отношение на бюджета“, казва тя, добавяйки, че данните ще затруднят работата на следващия президент. Влошаването на дефицита „е до голяма степен самоналожено заради отказа да се плати която и да е от сметките“.

Кандидатите за президент, които водят кампании в навечерието на първичните избори, често обявяват намерението си да търсят фискална отговорност, но много от публикуваните програми ще доведат до фискални взривове.

Данъчните планове на републиканския кандидат Доналд Тръмп, например, ще увеличат държавния дълг с 80% от БВП до 2036 г., ако не бъдат компенсирани с дълбоки съкращения на разходите, сочи анализ на Tax Policy Center.

Законите, приети в края на 2015 г., ще намалят приходите с 425 млрд. долара и ще увеличат разходите с 324 млрд. долара за 10 години напред, започвайки от тази година, сочат прогнозите на бюджетната служба на Конгреса.

Друг основен двигател са ревизираните перспективи за растеж, заплати и корпоративна печалба. По-слабите икономически прогнози предвиждат намаляване на данъчните проходи със 771 млрд. долара от 2016 до 2025 г. По-ниските оценки за инфлацията, лихвите и безработицата съкращават очакваните разходи с 334 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Азбучна истина е, че в дългосрочен план регресивното облагане намалява съвкупното търсене, потиска растежа, увеличава дефицита и публичния дълг, засилва неравенството и подчинява демокрацията на олигархичния капитал, което поражда чувство на несправедливост у мнозинството и генерира политическа нестабилност. Отделно това - http://solidbul.eu/?p=4688за да има растеж на БВП трябва да има растеж на крайното търсене но инфлацията увеличава неравенството тоест НАМАЛЯВА покупателната способност на хората от което има спад на крайното търсене а като няма крайно търсене на стоки и услуги как да има растеж на БВП -''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/ ,и затова нобелиста Джоузеф Стиглиц пише: ''Единственото лекарство...'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Малко факти за САЩ - през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес.Средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ Капитализма в САЩ постига най-добрите си резултати 1950-1970год. защото има големи данъци и регулации особено на финансовият сектор Отделна тема е кражбите през разходите на бюджета ,че трябва да се спрат но аз говоря за основни принципи в икономиката за устойчево развитие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) го казва точно - ''Американското правителство разполага с 202 трилиона долара по-малко, отколкото са необходими за финансиране на всички ангажименти, които е поело към данъкоплатците........За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи с 37% '' - http://***.vicove.gbg.bg/?tid=40&oid=185024&nopassportcheck Намаляване разходите е невъзможно защото или пада БВП или ще има гражданска война казано кратко Американският икономист Джагъдиш Гоуклей е изчислил, че добавянето на тези задбалансови държавни задължения биха увеличили дълга на САЩ до 890%. - http://***.investor.bg/sviat/6/a/polzite-ot-gryckata-kriza-za-evropa-94711/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Луда работа - ''Законите, приети в края на 2015 г., ще намалят приходите с 425 млрд. долара и ще увеличат разходите с 324 млрд. долара за 10 години напред, започвайки от тази година, сочат прогнозите на бюджетната служба на Конгреса''тоест пак се отива към 1,5 трилиона бюдж.дефицит при положение ,че лихват по държ.дълг се запази защото ако се вдигне още всеки 1% при над 20 трлн.$ е 200млрд. ''Корпоративни прасета на данъчна хранилка'' - http://solidbul.eu/?p=4688ОБЯСНИЛ СЪМ - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Представеният бюджетен дефицит на САЩ е конкретна последица от прилагана тяхна сгрешена парична система.Ако не се допускаше тази държавна грешка САЩ нямаше да имат сегашни дългове.Подобрението на стопанската ситуация е чрез усъвършенствуване на паричната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
а уж се бяха "свили" даже бяха супер .... мдаa aма Совите не са това което са .... тея са черния лебед не китайци митайци и други производни ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още