IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup сключи извънсъдебно споразумение с инвеститори за 730 млн. долара

Банката ще плати обезщетение заради грешна информация до инвеститорите за бизнеса с ипотеки

12:33 | 19.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клон на&nbsp;Citi в Долен Манхатън, Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Клон на Citi в Долен Манхатън, Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Финансовата криза отново напомни за себе си на Wall Street: Citigroup ще плати в рамките на извънсъдебно споразмение 730 млн. долара (564 млн. евро) на инвеститорите, които твърдят, че са били заблудени от банковия гигант.

Банката е категорична, че по този начин не признава вина. В следборсовата търговия вчера цената на акциите спадна леко.

Инвеститорите – ищци, са купили привилегировани акции и облигации на Citigroup. По време на финансовата криза те е трябвало да понесат загуби и обвиняват за това отчасти и мениджърите на банката, защото са давали грешни данни на ангажимента на банката на ипотечния пазар.

Едва по време на пика на финансовата криза през 2008 г. те са „разбрали цялата истина за финансовото състояние на Citigroup“.

Тогава голямата банка трябваше да бъде спасявана от американското правителство. Милионите от споразумението са предназначени за инвеститори, които са купили акции между май 2006 г. и ноември 2008 г. Споразумението обаче трябва да бъде одобрено и от съдия.

През септември 2008 г. се срина американската инвестиционна банка Lehman Brothers, което причини шокови вълни на пазарите. Citigroup трябваше да бъде спасена в последствие от правителството на САЩ с помощ от 45 млрд. долара.

Междувременно банката вече се изправи на краката си и отчита печалби. "Citi сега е много по-различна компания, отколкото в началото на финансовата криза", поясни банката и увери, че споразумението е важна стъпка за оставянето на правните последици от финансовата криза зад гърба ѝ. За плащането тя вече е осигурила резерви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още