IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola придобива китайски производител на напитки за 400 млн. долара

Сделката е първата за американския гигант в Поднебесната империя

16:24 | 17.04.15 г.
Coca-Cola придобива китайски производител на напитки за 400 млн. долара

Coca-Cola Co е постигнала споразумение да купи китайския производител на напитки China Culiangwang Beverages Holdings Ltd за 400,5 млн. долара, включително дълга, стъпвайки по този начин на огромния бързо растящ пазар в страната, съобщи Ройтерс.

Сделката е първото одобрено придобиване на Coca-Cola в Китай от антитръстовия регулатор на страната след блокирането на заявката ѝ да добави към портфолиото си и местния производител на плодови сокове Huiyuan през 2010 г.

След сделката China Culiangwang ще продължи да развива своите потребителски продукти, съобщиха от компанията в изявление до фондовата борса. Продажбата подлежи на одобрение от страна на китайските антитръстовите органи.

Coca-Cola ще плати премия от 230 млн. долара над пазарната стойност на компанията. Акциите на дружеството, които поскъпнаха повече от два пъти тази година, бяха спрени от търговия преди обявлението.

"Предложеното придобиване е в съответствие със стратегията на Coca-Cola в Китай да продължи да предоставя разнообразна гама от напитки за местните потребители", заяви американската компания в свое изявление.

Основана през 1998 г., China Culiangwang произвежда напитки от бобови и зърнени култури и притежава популярната в Поднебесната империя марка Cu Liang Wang.

Бизнесът с напитки е донесъл на компанията нетна печалба след данъци в размер на 193 млн. юана (31 млн. долара) за годината до април 2014 г.

В изявлението се посочва още, че британският кредитор Standard Chartered е оперирал като изключителен финансов консултант по сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още