IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Кери пледира за ратифицирането на споразумението с Иран

Ако се отдръпнем, ще се отдръпнем сами. Нашите партньори няма да са с нас, предупреди държавният секретар

08:56 | 29.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон Кери по време на изслушването си в Конгреса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Кери по време на изслушването си в Конгреса. Снимка: Ройтерс

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди по време на свое изслушване в Конгреса членовете му, че ако те отхвърлят договореното с Иран споразумение, Техеран ще започне да работи за създаване на ядрена бомба. Същевременно Вашингтон ще остане без механизмите за контрол над ядрената програма на Техеран, които са част от сделката, предаде Ройтерс.

„Ако се отдръпнем, ще се отдръпнем сами. Нашите партньори няма да са с нас. Те ще се отдръпнат от тежките санкции, които доведоха Иран на преговорната маса. Ще провалим най-добрия си шанс да решим въпроса с мирни средства“, заяви Кери пред Конгреса на САЩ. 

Кери призова конгресмените да гласуват за ратификацията на споразумението, за да „не се случи това, което всички се опитваме да предотвратим“. Неговият апел срещна обаче опозиция от страна на Републиканската партия.

Председателят на комисията Ед Ройс, републиканец от щата Калифорния, подложи на остри критики споразумението.

„Иран се е отмятал от всяко споразумение, което е подписвал. Нека ви питам, г-н секретар, Иран заслужил ли е правото да му се има доверие?“, попита Ройс по време на изслушването. По думите му „ако това споразумение бъде реализирано, Иран ще събере много пари, ще укрепи позициите си на международната сцена. Колкото по-силен стане Иран, толкова по-слаби бъдем ние, за да отвърнем". 

От своя страна Кери обеща, че САЩ ще продължават да оказват натиск върху Иран, ако Техеран подкрепя тероризма и нарушава правата на човека, но „ще бъде по-трудно да се оказва натиск, ако Иран се сдобие с ядрено оръжие“.

Кери, заедно с финансовият министър Джак Лю и секретарят по енергетиката Ернест Мониц, подкрепят усилията на президента на САЩ Барак Обама да убеди скептичните депутати за подкрепа за ядрената сделка.

Конгресът има време до 17 септември, за да одобри или да отхвърли споразумението. Едно евентуално отхвърляне би попречило на Обама да се откаже от повечето наложени от САЩ санкции на Иран, ключов компонент от сделката.

Съгласно споразумението от 14 юли световни сили се съгласиха да вдигнат санкциите, договорени в замяна на ограничаване на ядрената програма, за която Западът подозира, че е насочена към създаването на атомна бомба, а Техеран твърди, че е с мирни цени.

Всичко за иранската ядрена програма четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още