IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Полсън: САЩ не са изправени пред още една финансова криза

Прекалената реакция на фондовия пазар относно страховете за икономиката може да е ценова възможност, коментира мениджърът на хедж фонд

13:43 | 12.02.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Джон Полсън. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Джон Полсън. Снимка: Архив, Ройтерс

Съединените американски щати (САЩ) не са изправени пред още една финансова криза, а свръхреакцията на фондовия пазар относно страховете за икономиката може да е ценова възможност. Това коментира милиардерът и мениджър на хедж фонд Джон Полсън, цитиран от CNBC.

Но дори той, който спечели като коректно предвиди ипотечната криза през 2007 г., е леко разстроен от срива на глобалните финансови пазари от началото на годината.

„Всичко, което купувате, поевтинява. Доближаваме се до момент, в който определено има доста стойност“, заяви Полсън по време на конференция за инвеститори, проведена в Пуерто Рико.

Но той очаква пазарът в края на краищата да се възстанови и да вгради в цените тази стойност.

„Налице е различно представяне на фондовите пазари и на редица компании“, продължи мениджърът на активи за над 18 млрд. долара. Представянето на фондовете на Полсън отслабна през последната година, в унисон с конкурентите.

Най-големият фонд на Paulson & Co., съставляващ 60% от общия капитал на хедж фонда, съумя да запази относително стабилна възвръщаемост, след като изпрати декември с печалба от 2%, а годината – с близо 3%.

Много от топ дружествата за управление на активи изпитаха трудности да отчетат положителна възвъръщаемост, като средната доходност на хедж фондовете през 2015 г. бе -1%, сочат данни на HFRI.

Представянето на пазарите от началото на годината подсказва, че хедж фондовете могат да пострадат отново.

Но докато акциите на финансовите компании поведоха последния срив на пазарите заради опасенията относно тяхното потенциално представяне в среда на слаб растеж и ниски лихви, Полсън има някои опасения за Китай, но не е особено притеснен за американските банки.

„Американските банки са необичайно добре капитализирани“, казва Полсън. „Те имат доста по-нисък ливъридж и доста ликвидност, както и по-качествено кредитно портфолио.“

Акциите на банките са подложени на разпродажби в глобален мащаб на фона на притесненията, че гъвкавата парична политика на централните банки, която включва ниски и понякога отрицателни лихвени проценти, ще накърни техния нетен лихвен маржин.

Но въпреки че е относително оптимистичен спрямо американския финансов сектор, Полсън има някои опасения относно китайската финансова система, особено относно количеството кредит, което бе увеличено, и състоянието на кредитните пазари.

Въпреки че Полсън може да претърпи загуби от някои от своите инвестиции, които отскоро включват инвестиции в имоти в Пуерто Рико, една от неговите инвестиции се представя добре – златото.

Задава ли се нова финансова криза? Отговор на този въпрос търсят преподавателят в катедра "Финанси" в УНСС доц. Виктор Йоцов и Свилен Колев в изданието на седмичното обзорно пазарно предаване "InvesOr?", което ще се излъчи на 14 февруари, от 20 часа, по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
Пичове са тея Сашковите .... :)) нема нема криза и после бум оп извинете ние бехме невинни кат онея шушляци на Лемана .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Toranaga
преди 8 години
дрън, дрън ама само 3%.. това и аз го мога. Да не забравяме, че мин. комисионна е 2% върху обема на парите :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Г-н Джон Полсън е прав дотолкова, доколкото предстоящите катастрофални стопански кризи са повече от една.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
nobel
преди 8 години
Криза няма да има. Това е точно като оня виц, дето един гадател казал "Война няма да има. Но за сметка на това ще започне такава борба за мир, че жив човек няма да остане." Няма да има криза бе, каква криза. То ще си е направо катастрофа. И ще е много добра възможност да си купи човек акции, защото ще ги продават по кило за лев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още