IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп проведе четири срещи за избор на нов председател на Фед

Американският президент ще обяви решението си до две-три седмици

17:20 | 30.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп засилва търсенето на нов ръководител на Централната банка на САЩ, като се срещна с бившия губернатор на Федералния резерв Кевин Варш и трима други кандидати, и обеща решение следващия месец, съобщи Ройтерс.

"Имах четири срещи за избор на нов председател на Фед и ще взема решение през следващите две или три седмици", каза Тръмп пред репортери в Белия дом.

Тръмп по-рано коментира, че може да преназначи председателя на Фед Джанет Йелън на поста. Джером Пауъл, един от настоящите управители на борда на Фед, също се срещна с Тръмп по-рано тази седмица за работата на Фед, съобщи Wall Street Journal в петък. Тогава Тръмп не предостави подробности за срещата си.

Новият председател на Фед ще поеме ръководството в момент, когато централната банка отслабва политиките си в отговор на укрепваща икономика и намаляващата безработица, въпреки че инфлацията все още остава под целта на Фед от 2%.

По време на мандата на Йелън Фед увеличи лихвените проценти и стартира план за свиване на баланса си от 4,5 трлн. долара. Голяма част от тях бяха натрупани чрез спорна програма за купуване на облигации, която според Йелън помогна на икономиката да предотврати още по-дълбока криза.

Нейният мандат като председател изтича през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още