IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Повече търговия може да свие дефицитите по текущата сметка

САЩ от своя страна са се насочили в противоположна посока

20:56 | 22.03.17 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Eвропейската централна банка може да даде съвет на Доналд Тръмп във връзка с намеренията му да намали дефицита по текущата сметка на САЩ, а именно - да търгува повече, пише Bloomberg.

В според статия, която предстои да бъде публикувана в икономическия бюлетин на ЕЦБ, държавите, които искат да подобрят баланса по текущата си сметка, трябва да увеличат участието си в глобалните стойностни вериги.

Замествайки произведените на вътрешния пазар междинни стоки с по-евтин внос повишава конкурентоспособността, което от своя страна насърчава износа и повишава доходите.

Световните търговски отношения обаче са поставени пред изпитание от новата администрация на Тръмп, която обвинява страни като Германия и Китай в несправедливо предимство и обещава да укрепи националната си икономика чрез политика, поставяща Америка на първо място. Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин, който ще договаря политиките на международно ниво, стана причина редица други министри на финансите да обещаят в комюнике да избягват „протекционизма под каквито и да било форма“.

Изследването на ЕЦБ показва, че упоритите дисбаланси между внос и износ не са резултат от изкривяване на националната икономика, а са породени от временни сътресения, които се превръщат в разминавания в конкурентноспособността.

Германия и Китай например са държави, които в момента имат големи търговски излишъци, породени от големи промени в политиките по либерализация на търговията през последните три десетилетия.

ЕЦБ посочва, че тези политики могат да дадат на дадена икономика временно конкурентно предимство. Ако допуснем, че другите държави започнат да прилагат същите практики, част от придобития доход се спестява, за да смекчи колебанията в потреблението във времето, като подобрява баланса по текущата сметка.

Относно случая на САЩ, които заплашват да въведат мита на вносните стоки, данните от проучването на ЕЦБ сочат, че една четвърт от дефицита, наблюдаван преди глобалната финансова криза, може да бъде обяснен от недостатъчното участие на държавата в глобалните вериги на стойността за разлика от останалия свят.

Независимо, че дефицитът по текущата сметка на САЩ е намалял от тогава, откритията на ЕЦБ подсказват, че премахването на протекционистките бариери и подпомагането на иновациите и конкуренцията ще съкратят дефицита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още