IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Перфектната буря на пазарите все още не е отминала

Икономистът посочва слабостта на глобалната икономика, опасенията за ефективността на политиката на централните банки и липсата на т.нар. „търпелив“ капитал

15:55 | 20.02.16 г. 6
<p>
	Мохамед Ел-Ериан. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мохамед Ел-Ериан. Снимка: Архив Ройтерс

Стабилната седмица за пазарите няма да сложи край на волатилността тази година, заяви Мохамед Ел-Ериан в петък, цитиран от CNBC.

“Колкото и да ми се иска да кажа, че волатилността е зад нас, очаквам тя да се върне през идните седмица”, каза главният икономически съветник в Allianz пред американския телевизионен канал. 

CNBC припомня, че широкият индекс S&P 500 се понижи с над 6% от началото на тази година, а CBOE Volatility Index  скочи с близо 13 на сто. Въпреки това акциите на Wall Street изпратиха в петък най-добрата си седмица от тази година, като основните индекси се повишиха с над 2,5%.

Според Ел-Ериан обаче факторите, които създадоха "перфектната буря" тази година, все още не са се разсеяли, което вещае още волатилност. Икономистът посочва слабостта на глобалната икономика, опасенията за това, доколко ефективна е политиката на централните банки и липсата на т.нар. „търпелив“ дългосрочен капитал.

Появиха се спекулации за това дали глобалните развития и колебанията на пазарите могат да принудят Федералния резерв на САЩ да забави темпа на затягане на паричната политика. Засега обаче Фед сигнализира, че ще следва плана за постепенно увеличение на лихвените проценти, като същевременно внимателно следи тенденциите в чужбина.

„Ако Фед вземаше решения въз основа само на САЩ, централната банка щеше да продължи много внимателно и много бавно да нормализира паричната политика“, казва Ел-Ериан. Според него Фед все още изглежда склонен да повиши лихвените проценти тази година, ако финансовите тенденции по света не доведат до проблеми в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 1
scott
преди 8 години
верно ли тва?УТРОИ СЕ ЗАЩОТО: Фед гушна токсичните ипотечни деривати. въз основа на тех кат актив издаде още репооблигации, парична маса. накрая ги ОСКЪПИ с 10% кат печелимши и нетоксични и! ОЩЕ ДЕРИВАТИ, ОБЛИГАЦИИ, ДИГАНЕ ТАВАНА НА ДЪЛГЪ! Финансовия сектор може да НАРАСНЕ И 30 ПЪТИ! ОСТАНА САМО ДА НАМЕРИ НА КОЙ ДА ПРОДАВА "УСЛУГИТЕ" СИ! Ше требва да си продаде бъдещето, органите, тебото, волята и мечтите, за да си купи НИЩО ЗА НЕЩО! Чети графики...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Проблема е Китай - http://***.investor.bg/aziia/336/a/kreditna-kriza-v-kitai-bi-dovela-do-nesravnimi-zagubi-za-kitaiskite-banki-211150/#comment-newestтоест ако '' юанът ще се обезцени с над 30% спрямо щатския доларкакво следва ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Нобелиста по икономика Робърт Шилер за фондовият пазар ,че се е утроил от 2009год. (виж и коментар 8 и 9) - http://***.investor.bg/drugi/338/a/shiler-investitorite-ne-sa-bili-tolkova-pritesneni-ot-2000-g-nasam-202422/ светът не може да се развива така като финансово казино и отделна тема е 80трлн. сенчесто банкиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
bertram
преди 8 години
същинската буря е около нас....просто сме в окото на урагана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още