IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед смъмри Goldman и JPMorgan Chase

Двете банки бяха порицани от централната банка за „слабости“ в процедурите при планиране изплащането на дивиденти

13:15 | 15.03.13 г.
<p>
	Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън. <em>Снимка: Ройтерс </em></p>

Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв (Фед) нареди на Goldman Sachs и JPMorgan Chase да оптимизират процедурите си при планиране изплащането на дивиденти, съобщава Financial Times.

В същото време централната банка разреши изплащането на дивиденти и обратно изкупуване на акции за десетки милиарди долари в банковия сектор като цяло.

Дванадесет от 18-те водещи американски банки, които Фед подложи на стрес тестове, обявиха, че през 2013 г. ще увеличат размера на изплащаните дивиденти. В същото време американските банки представиха планове за обратно изкупуване на акции за 30 млрд. долара.

С решение, което се приема за вот на доверие за американската финансова система, за първи път от началото на финансовата криза Фед позволи на Bank of America и Citigroup – банките, получили най-сериозна помощ от правителството - да стартират мащабни програми за обратно изкупуване на акции.

Goldman и JPMorgan бяха порицани от Фед за „слабости“ в процедурите при планиране на изплащане на дивиденти. След изявлението на Фед акциите на двете банки поевтиняха с 2% в търговията след затварянето на пазара.

Фед все пак позволи на Goldman и JPMorgan да осъществят плановете си за увеличаване на предвидените за изплащане дивиденти и обратно изкупуване на акции при условие, че двете институции оптимизират процедурите си до третото тримесечие на годината.

Плановете на 14 от 18-те водещи американски банки бяха одобрени безусловно.

През 2013 г. JPMorgan ще увеличи размера на изплащаните дивиденти, но рязко ще съкрати програмата си за обратно изкупуване на акции до 6 млрд. долара от 15 млрд. долара миналата година.

BofA и Citi обявиха първите по-сериозни планове за обратно изкупуване на акции от дните на финансовата криза, когато двете банки трябваше да бъдат спасявани с пари на данъкоплатците. BofA възнамерява да изкупи обратно акции за 5 млрд. долара и преференциални акции за още 5,5 млрд. долара, докато Citi планира обратно изкупуване за 1,2 млрд. долара.

„Слабостите“ в процеса на капиталово планиране на Goldman и JPMorgan са достатъчно сериозни, за да се наложи те да бъдат коригирани незабавно“, коментира представител на Фед.

Банкерът обръща внимание на несъответствията между обявените миналата седмица резултати от стрес тестовете и оценките на самите банки. Фед разглежда стрес тестовете като основен инструмент за оценка на способността на институциите да управляват рискове.

На база на резултатите от свои собствени стрес тестове, както Goldman така и JPMorgan отчетоха чувствително по-ниски загуби от калкулираните от Фед.

Goldman прогнозира, че при разиграния сценарий ще загуби 6,6 млрд. долара, което е с две трети по-малко от очакваните от Фед загуби в размер на 20,5 млрд. долара. JPMorgan заяви, че би изгубила едва 200 млн. долара, което е по-малко от процент от предвижданите от Фед 32,3 млрд. долара загуби.

Няколко банки критикуваха Фед за това, че не е била предоставена достатъчно информация за количествените моделите за оценка, които институцията използва.

Също днес JPMorgan Chase беше обвинена от комисия към щатския Сенат, че се е опитала да прикрие от инвеститорите огромни загуби.

Банката изгуби 6,2 млрд. долара заради нерегламентирани сделки на свой служител, получил прозвището Лондонския кит. Според комисията банката е подвела инвеститорите и е игнорирала рискове.

Бруно Иксил, трейдърът виновен за инцидента, беше наречен Лондонския кит заради размера на търгуваните позиции - достатъчно големи, за да окажат влияние на пазара.

В доклада на комисията се посочва, че високопоставени служители на банката, включително изпълнителният директор Джейми Даймън, са били наясно с огромните загуби, но са  омаловажили рисковете в очите на широката публика.

Докладът обвинява и федералните регулаторни органи за това, че са позволили на най-голямата американска банка да поема подобни рискове.

JPMorgan Chase е „заложила по напълно хазартен начин милиарди долари в рисковани и екзотични сделки, след което умишлено е прикрила загубите си от инвеститорите, изцяло пренебрегвайки процедурите за управление на риска“, коментира сенаторът републиканец Джон Маккейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още