IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералната данъчна служба на САЩ – жертва на кибератака

Откраднати са личните данни на 100 000 данъкоплатци, по грешка може да са възстановени до 50 млн. долара

09:51 | 27.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Федералната данъчна служба на САЩ – жертва на кибератака

Личните данни на около 100 000 американски данъкоплатци са били откраднати в резултат на мащабна кибератака над Федералната данъчна служба на САЩ (IRS), призна самото ведомство, цитирано от Ройтерс. Самата кибератака е била извършена в периода от февруари до средата на май, пояснява директорът на службата Джон Коскинен.

Хакерите са получили от трета, неидентифицирана засега страна, лични данни, сред които дата на раждане, адрес, социално-осигурителен номер, които са използвали за достъп до онлайн данъчна услуга, се посочва в съобщението на ведомството. Компютърни експерти в службата са разбрали за 200 000 опита за достъп до определен род данни, извършени от съмнителни адреси на електронни пощи.

Хакерите са се представяли за обикновени данъкоплатци, влизащи в системата на Федералната данъчна служба, за да проверят уж въведени преди от тях лични данни. Над 100 000 подобни опита на хакерите се увенчали с успешно преминаване на проверката и те получили достъп до конфиденциална лична информация на други хора. 

„Убедени сме, че не става дума за аматьори. Това са организирани криминални групи, с каквито се сблъскваме не само ние, но и всички във финансовата индустрия“, пояснява Коскинен.

Агенцията смята, че по-малко от 15 000 фалшиви декларации са обработени в резултат на нарушението, като вероятно в резултат на това са били възстановени по-малко от 50 млн. долара.

Инцидентът се случва на фона на рязко увеличаване на кибератаките срещу големи американски компании, включително крупни банки, което предизвиква безпокойство в Белия дом, отбелязва Ройтерс. В последните месеци жертви на подобни атаки бяха JPMorgan Chase, както и големите търговски вериги Target и Home Depot.

Инцидентът с JPMorgan притесни американската банкова индустрия, която традиционно харчи милиарди долари за програми за сигурност, за да защити чувствителната информация от хакери. Наскоро серия от измами с кредитни карти предизвика сериозни притеснения в САЩ, като милиони клиенти бяха засегнати.

През 2013 г. в Target  бе компрометирана информацията за 40 млн. картодържатели и 70 млн. други клиенти на Target, докато атака над Home Depot през септември 2014 г. засегна държателите на 56 милиона карти, припомня New York Times.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още