IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Февруари донесе силни ръстове за щатските индекси

В рамките на деня индексите отвъд Океана отбелязаха леки понижения

23:15 | 27.02.15 г.
Февруари донесе силни ръстове за щатските индекси

Американските борси записаха повишения от 5% и повече за февруари, въпреки че приключиха търговията в последния работен ден от месеца с леки понижения.

„Февруари определено беше забележителен”, коментира пред CNBC Арт Хоган, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities. По думите му индексите са се отърсили от слабото представяне през януари, опасенията за Гърция и смесените корпоративни данни.

„Със 7% ръст за февруари Nasdaq е истински феномен”, казва той.

Петък беше последният работен ден на февруари, през който акциите постигнаха много по-добри резултати в сравнение с януари.

Както S&P 500, така и Dow Jones Industrial Average достигнаха нови рекорди за първи път през 2015 година през февруари, като основните индекси нараснаха с по около 2% или повече за годината.

В рамките на деня акциите задълбочиха загубите по време на следобедната търговия, след като се търгуваха почти без изменения по-рано.

„Мисля, че днес е спокоен ден за пазарите, данните за БВП на САЩ леко разочароваха и пазарите реагираха подобаващо”, коментира Джак Аблин, главен инвестиционен мениджър в BMO Private Bank.

Икономическият растеж на САЩ бе ревизиран леко надолу. Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с годишен темп от 2,2 на сто през последното тримесечие на 2014 година, сочи втората оценка на министерството на търговията. Според предишната оценка растежът бе 2,6 на сто.

Планираните жилищни продажби в САЩ пък достигнаха най-високото ниво от 18 месеца.

Акциите на Coca-Cola, която придоби дял от 16,7% в Monster Beverage миналата година, поскъпнаха с над 2%. Monster отчете печалба и продажби над очакванията. 

Фючърсите на суровия петрол поскъпнаха с 3,3% до 49,76 долара за барел, постигайки първия месечен ръст от юни насам. Цената на брента се повиши над 62 долара за барел.

Доходността по американските 10-годишни държавни ценни книжа падна под 2%.

Фючърсите на златото поскъпнаха до 1 213,10 долара за тройунция на New York Mercantile Exchange, но отбелязаха спад от 5% за февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още