IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди, че ще приеме удължаването матуритета на гръцкия дълг като фалит

Ако американското правителство пропусне плащанията по облигациите си на 15 август, агенцията ще постави на САЩ рейтинг на ограничен фалит

12:04 | 21.06.11 г. 2
Fitch потвърди, че ще приеме удължаването матуритета на гръцкия дълг като фалит

Агенцията Fitch Ratings обяви, че ще разглежда доброволното преразглеждане на матуритетите по гръцките държавни ценни книжа като фалит и съответно ще намали кредитния рейтинг, като по този начин увеличи напрежението в Гърция преди днешното гласуване на вот на доверие на новото правителство в парламента на страната, съобщи Ройтерс.

Решителните коментари натежаха на еврото и подчертаха колко голям е залогът за Гърция, която полага усилия за въвеждане на твърде непопулярния план за финансови икономии, необходим за получаване на поредния транш от спасителния пакет от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Претенциозните финансови министри на държавите-членки на еврозоната се опитват да съгласуват втори спасителен пакет за Гърция с допълнително отпуснати кредити от официалните институции и за първи път с някакво участие от страна на частните инвеститори, притежаващи гръцки държавни ценни книжа.

„Fitch ще разглежда подобна замяна на дълга или доброволно преразглеждане като фалит, което ще доведе до определяне на рейтинг за фалит на Гърция“, заяви на конференция в Сингапур Андрю Колкюхън, който оглавява отдела за държавните дългове в азиатско-тихоокеанския регион в агенцията.

Преди месец Fitch понижи кредитния рейтинг на Гърция с три степени до „B+” и предупреди, че може да го понижи допълнително до степен „junk“. Тогава агенцията обяви, че удължаването на матуритета на емитираните държавни ценни книжа ще бъде смятано за фалит.

На 13 юни Standard & Poor's намали кредитния рейтинг на Гърция до „ССС“ от „В“ и предупреди, че всеки опит за преструктуриране на дълга на страната  ще бъде разглеждан като фалит. Днес това становище бе потвърдено отново от рейтинговата агенция.

В Moody's гръцкият държавен дълг е с рейтинг „Саа1“, което предполага шанс от 50% за фалит в рамките на 3 до 5 години.

Колкюхън повтори също, че  Fitch ще понижи наблюдавания рейтинг на американския държавен дълг, ако Конгресът не увеличи тавана му до 2 август, и обяви, че ако американското правителство пропусне плащанията по облигациите на 15 август, агенцията ще постави рейтинг на ограничен фалит. Той обаче вярва, че това ще бъде избегнато.

По-рано този месец от Fitch направиха подобен коментар, а Moody's и S&P публикуваха предупреждения в същия дух.

Американските законодатели, които работят върху ограничаването на нарастващия държавен дълг, обявиха вчера, че трябва да постигнат съществен напредък през тази седмица, за да осигурят запазването на най-високия кредитен рейтинг за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
kamikatze
преди 12 години
Фалит, по-фалит, най-фалит, ограничен фалит? *** новоговора ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Fiscalist
преди 12 години
Хахахаха това ме изкефи - "Ако американското правителство пропусне плащанията по облигациите си на 15 август, агенцията ще постави на САЩ рейтинг на ограничен фалит" Размечтах се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още