IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имиграционната реформа на Обама ще засегне трудовия пазар

Планът може да изостри конкуренцията за работните места и за заплатите в редица браншове, смятат икономисти

18:50 | 22.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Милиони нелегални имигранти ще получат правото на легално пребиваване и работа в САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Милиони нелегални имигранти ще получат правото на легално пребиваване и работа в САЩ. Снимка: Ройтерс

Инициираната от американския президент Барак Обама имиграционна реформа може да предизвика непредвидими сътресения за американската икономика. Неговият план да се даде възможност на милиони нелегални имигранти да получат законно разрешително за пребиваване, би могъл според икономисти да изостри конкуренцията за работните места и за заплатите в редица индустрии.

Икономистите, които от петък насам изследват потенциалните странични ефекти от обявения в ранните часове на петък президентски указ, се позовават на подобна имиграционна реформа при президента Роналд Рейгън. През 1986 г. той подписва т. нар. Закон за реформа и контрол (Reform and Control Act). С него на около 1,7 милиона души без документи в САЩ се предоставя заветната зелена карта, с която получават право да живеят и работят легално в страната. Законът също така разрешава на около един милион работници в селскостопанския сектор да получат по-добър правен статут.

Законът на Рейгън, който в правно отношение е много по-обширен от плана на Обама, е имал почти незабавни последици за пазара на труда, показват правителствени данни и други изследвания на икономисти, социолози и изследователи на демографията, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Националните статистически данни показват, че имигрантите, които работят в сферата на селското стопанство и търговията на дребно, най-често започват да търсят по-добре платени работни места в други сектори. Когато по-късно те са официално натурализирани – в началото на 1990 г. - едва 4 на сто от предишните нелегални селскостопански работници са били още заети в селското стопанство. Около една четвърт от тях вече са намерили работа в строителния бранш и на други места - в сектори, в които заплатите са били по-високи, показва проучване за имиграцията от 2002 г.

Други служители обаче са сменили по-рядко работата си. Една трета от нелегалните имигранти, които са работели в сектора на услугите или са заемали работни места като специалисти, мениджъри и техници, остават верни на бранша и след натурализацията.

Икономисти и политици имат силно различаващи се виждания за това как новият план на Обама за имиграционната политика ще повлияе на пазара на труда и на икономиката като цяло. Все пак много неща зависят от детайлите на плана.

Последна актуализация: 00:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
там Wallstreet ше им даде вересия да не се притесняват и без тва най-много милиардери са пръкнали тая година, ко реват. Ако парички нешо нямат ше си напечатат и ше стане раотата. Свобода, пари и нафта на корем ко искат повече ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
bigmamascandal
преди 9 години
Добра новина за латиносите, но за икономиката???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още