IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изявлението на Фед за лихвите и икономиката натежа върху пазара

Цената на петрола падна под 45 долара заради силния ръст на запасите от "черно злато" в САЩ

23:30 | 28.01.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Изявлението на Фед за лихвите и икономиката натежа върху пазара

С понижения на индексите приключи сесията на Wall Street на фона на задълбочаващия се спад на цената на петрола и изгледите за скорошно повишаване на лихвите от Федералния резерв на САЩ.

Dow Jones изгуби 196 пункта, понижавайки се с 1,13% до 17 191 пункта. S&P 500 изтри 1,36% до 2 002 пункта само ден, след като записа най-силния си ръст от над три седмици насам. Nasdaq отписа 0,93% до 4 638 пункта, въпреки обнадеждаващите финансови резултати на Apple, които подкрепяха технологичните акции в началото на сесията.

Федералната комисия за отворените пазари, която приключи първата си среща за тази година, се придържа към ангажимента си да подхожда “търпеливо”, що се отнася до предстоящото увеличение на лихвите в САЩ. Въпреки срива на цената на петрола и влошените перспективи пред световната икономика, Комисията е обнадеждена за ръста на реалната икономика и за пазара на труда в Щатите.

“Федералният резерв не се отказва от намерението си да уведоми пазара, ако реши да остане гъвкав. Истинският дебат по темата ще се състои през юни”, прогнозира Майкъл Арън, главен инвестиционен стратег на State Street Gobal Advisors.

Акциите на Apple поскъпнаха с над 7 на сто в днешната сесия заради добрите финансови резултати на компанията. Пазарната оценка на Boeing също скочи с почти 7 на сто, а на Yahoo – с приблизително процент след новината, че компанията ще отдели дела си в Alibaba Group Holding Ltd.

Междувременно данните на американската Агенция за енергийна информация, че запасите на САЩ от суров петрол са се увеличили до най-високо ниво от три десетилетия – с 8,9 млн. барела до 406,7 млн. барела. Очакванията бяха за ръст в рамките на 3,5 млн. барела. Това оказа допълнителен натиск върху цената на петрола на стоковата борса в Ню Йорк.

Лекият американски суров петрол със срок на доставка месец март поевтиня с близо 4 на сто, или 1,78 долара, до 44,45 долара за барел. Сортът брент в Лондон също поевтиня – с 2,3%, или 1,13 долара, 48,47 долара за барел.

От миналото лято досега цената на петролa изтри около 60 на сто от цената си. Днес Barclays понижи очакванията си за средногодишната цена и на лекия американски петрол, и на брента през годината до около 42 долара за барел. За сравнение, през декември банката очакваше средногодишната цена на черното злато да достигне 66 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
ФЕД - "Абе тя наща с дълга и лихвите е лесна, вижте вие да се оправите с тая пуста Гърция ....Ние ше се опрайм и вас ше опрайм..." Тва искаше да каже бабетията вчера ...Пренаписаха математиката за 148 път и ги боли шапката, те тва са принципите на икономиката ...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Цената на петрола падна под 45 долара заради силния ръст на запасите от "черно злато" в САЩ-----------------------------------------------------------Миглена сори ама тва са тъпотии в момента Китай има по-големи от запаси от тях и тва кво значи, че петрола треа да слезе на 2 лв. ли ко? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Значи, като трябва да се успокоят пазарите, фед просто се изказва че има намерение да вдига лихвите и всичко се оправя? И така всеки път. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
обещаха ше ги вдигнат тея лихви ама 100 по 100 през 2168г. до тогава е и техните economic forecasts, казаха и отсякоха без хър мър - гаранте. До тогава дълга им като го наредим по стотарки ше е стигнал до галактиката Андромеда, която е само на 2.4 млн. светлинни години от нас, че може и оттатък реката на Андромеда да отиде ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още