IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan Chase ще извади още 4,5 млрд. долара за компенсации на инвеститори

Финансовата институция е постигнала съгласие с 21 институционални инвеститора и 330 попечителя на ипотечни ценни книжа

09:08 | 16.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Инвестиционата банка е третата, която успява да се договори с пострадали от сделките с ипотечните ценни книжа инвеститори. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвестиционата банка е третата, която успява да се договори с пострадали от сделките с ипотечните ценни книжа инвеститори. Снимка: Ройтерс

Инвестиционната банка JPMorgan Chase & Co. се е съгласила да плати 4,5 млрд. долара за уреждане на претенции от страна на инвеститорите, които са изгубили пари от сделки с ипотечни облигации преди колапса на жилищния пазар в САЩ, пише Ройтерс.

Финансовата институция е постигнала съгласие с 21 институционални инвеститора и 330 попечителя на ипотечни ценни книжа, емитирани от JPMorgan и поделението й Bear Stearns, което тя придоби по време на кризата. Сред тях са BlackRock Inc, Metlife Inc, Pacific Investment Management Company на Allianz, TCW Group и Bayerische Landesbank.

Сделката обаче трябва да бъде одобрена и от още седем попечителя, участвали в сделките с ценните книжа. Споразумението не включва попечителството на Washington Mutual, който JPMorgan също придоби по време на кризата.

Сделката е друта от предварително договорената сума в размер на 13 млрд. долара по извънсъдебното споразумение, което инвестиционната банка постигна с американското правителство, с цел да избегне серия от негативни действия, касаещи прегрешенията със сделките с ипотечните облигации.

По условията на споразумението попечителите трябва да приемат офертата до 15 януари, като срокът може да бъде удължен с още 60 дни, пояснява адвокатското дружество Gibbs & Bruns, което работи с JPMorgan.

Ако предложението бъде прието, сделката донякъде ще свали обвиненията, че JPMorgan и Bear Stearns са злоупотребявали с търговията с ипотечни ценни книжа.

Инвестиционата банка е третата, която успява да се договори с пострадали от сделките с ипотечните ценни книжа инвеститори.

През юни 2011 г. Bank of America с съгласи да плати 8,5 млрд. долара на 22 институционални инвеститора. Сделката обаче все още чака одобрението на съда.

През 2012 г. облигационерите по дълговите ценни книжа, издадени от обявилото несъстоятелност поделение за ипотечно кредитиране на Ally Financial - Residential Capital – спечелиха правото да повдигнат обвинение за компенсации в размер на 8,7 млрд. долара, въпреки че по-късно сумата бе намалена на 7,3 млрд. долара.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още