IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lockheed и Пентагонът сключват сделка за 4,7 млрд. долара

Производителят трябва да достави 33 джета F-35 за САЩ, Израел, Япония, Норвегия, Великобритания и Италия

15:41 | 22.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Lockheed и Пентагонът сключват сделка за 4,7 млрд. долара

Пентагонът заяви в петък, че е сключил с производителя Lockheed Martin Corp оценяван на 4,7 милиарда долара договор за доставка на осми партиди изтребители F-35, който понижава средната цена на джет с 3,5 на сто спрямо последния договор и с 57% спрямо първата партида, предава Ройтерс.

Сделката включва 29 самолета за САЩ и 14 джета за пет други страни: Израел, Япония, Норвегия, Великобритания и Италия.

След като производството на тези самолети бъде завършено, повече от 200 броя F-35 ще бъдат в експлоатация в осем страни, показват данни на поделението в Пентагона, което работи над програмата за F-35 програма на стойност 399 млрд. долара.

Пентагонът е подписал отделен договор за 1,050 млрд. долара за осми партида двигатели, които ще бъдат създадени от Pratt & Whitney, подразделение на United Technologies Corp. Pratt заяви перз миналия месец, че договорът ще намали разходите за двигатели с между 3,5% до 4,5 на сто.

Цената на B-модела на F-35, който може да излита от къси писти и да се приземява като хеликоптер, ще бъде 102 млн. долара, без двигател, докато C-моделът на самолета ще струва по 115,70 милиона долара.

Пентагонът не предоставя подробни разбивки на разходите за двигателите на Pratt  предвид загрижеността на компанията за чувствителност на данните, но официални представители на САЩ заявиха, че очакват цената на въздухоплавателното средство с двигател да падне до около 80 млн. долара до 2019 г. 

Lockheed и ключовите му подизпълнители, Northrop Grumman Corp и BAE Systems Plc, както и Pratt инвестират в различни мерки, насочени към опростяване на производството на джетове и намаляване на разходите за изграждането и експлоатацията им.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още