IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджъри си тръгват от JPMorgan заради провалената хеджираща стратегия?

Главният изпълнителен директор Джейми Даймън губи репутацията си на противник на по-силните регулации върху големите банки

12:23 | 14.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Мениджъри си тръгват от JPMorgan заради провалената хеджираща стратегия?

Трима мениджъри на високи позиции в JPMorgan Chase & Co, свързани с провалилата се стратегия за хеджиране, която ще струва на американската банка най-малко 2 млрд. долара, без да се смята очернената репутация, се очаква да напуснат през тази седмица, заявиха източници, запознати с проблема и цитирани от Ройтерс.

Очаква се през следващите няколко дни най-голямата кредитна институция в САЩ по размер на активите да приеме оставката на Айна Дрю, главен инвестиционен директор и една от най-високо платените мениджъри, посочват източниците. На двама от подчинените ѝ, които имат отношение към стратегията – Ахилис Макрис и Хавиер Мартин-Артахо – вероятно също ще бъдат поискани оставките, добавят те.

Главната инвестиционна служба, ръководена от Дрю, е управлявала зле голямо протфолио от деривативни инструменти, свързани с кредитоспособността на облигации, твърдят мениджъри в банката. Портфолиото е включвало инструменти, използвани в хеджирането, които са прекалено сложни и прекалено обемни, за да бъдат реализирани бързо на пазар със слаба търговия.

През последните няколко седмици Дрю на няколко пъти е предлагала оставката си, след като е станал ясен размерът на провала, посочва един от тримата източници. Тя обаче не е била приета веднага заради досегашното представяне на мениджъра.

Преди да бъде разкрита загубата, Дрю бе смятана за един от най-добрите рискови мениджъри, като през последните 2 години е спечелила по над 15 млн. долара.

„Айна е удивителен инвеститор“, заяви неин познат мениджър, отказал името му бъде назовано. „Тя прави наистина страхотни неща от години. Хората обаче помнят само последната ти сделка“, добави той. Макар уволненията да са очаквани на фона на сериозната загуба, от JPMorgan пипат внимателно.

При разкриването на загубата в четвъртък главният изпълнителен директор на компанията Джейми Даймън заяви само, че банката продължава да разследва случая и ще приеме дисциплинарни мерки срещу онези, които имат отношение към загубата. Тя пък се отрази сериозно както на реномето на банката, така и на неговото собствено.

В неделя Елизабет Уорън, съветник на Бюрото за финансова защита на потребителите, призова Даймън да напусне поста си в подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк. Според Уорън Даймън не може да остане член на комисията, която съветва Фед за управлението и надзора над банките.

Последна актуализация: 18:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още