IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Wall Street останаха разочаровани от речта на Йелън

Председателят на Фед не каза нищо кой знае колко ново, коментираха анализатори

23:07 | 22.05.15 г.
На Wall Street останаха разочаровани от речта на Йелън

Борсите отвъд Океана очевидно очакваха повече от речта на председателят на Федералния резерв Джанет Йелън и приключиха последната сесия за седмицата със слаби изменения в посока надолу. 

Пред представители на бизнеса Йелън коментира, че има шанс институцията да повиши лихвите още през тази година, ако икономиката се подобрява. Тя допълни, че проблемите през първото тримесечие до голяма степен са преодолени.

„В основата си тя не каза нищо наистина ново”, коментира икономистът Питър Кардильо от Rockewell Global Capital, цитиран от CNBC.

Влияние върху търговията оказаха и данните за спад на инфлацията през април

Така водещите индекси не успяха да запазят позитивното си движение от последните дни, макар и Nasdaq до последно да се движеше с минимален ръст. След края на търговията Dow Jones загуби 0,29% от стойността и затвори сесията на ниво от 18 233,15 пункта. Индексът отчете спад от 0,2 на сто в рамките на тази седмица, изчислява Market Watch. 

За S&P 500 понижението беше в рамките на 0,22 на сто до 2 126,11 пункта, но все пак индексът успя да задържи ръста си за седмицата - в рамките на 0,2%. Nasdaq се понижи днес с минималните 0,03 на сто до 5 089,36 пункта. Седмицата приключва с ръст от 0,8% за технологичния бенчмарк.

Сред големите печеливши днес е Goldman Sachs, чиито акции поскъпнаха с 1,5% до цена от почти 208 долара за брой. Сред компаниите с ръст на цената на акциите е и Apple. Търговията с книжата на технологичния гигант се извършваше при цена от 132,66 долара или ръст от около 1 на сто.

На обратния полюс обаче е представянето на Boeing. Акциите на компанията загубиха 1,7% от цената си и се търгуваха за малко под 145 долара за брой.

Фондовите борси може и да не реагираха, но думите на Йелън се отразиха на валутните пазари. Стойността на долара се повиши с 1% до 1,10 спрямо едно евро. Вчера търговията се извършваше при курс от 1,111 долара за едно евро. 

В сесията на NYMEX цената на лекия суров петрол с доставка през юли се понижи с 1 долара до 59,72 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още