IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-високо платените мениджъри в САЩ често биват уволнявани и глобявани

Около 40% от 25-те най-скъпо платени главни изпълнителни директори през последните 20 години са приключили кариерата си по този начин

12:02 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Най-високо платените мениджъри в САЩ често биват уволнявани и глобявани

Около 40% от най-скъпо платените главни изпълнителни директори в САЩ през последните 20 години са приключили кариерата си или уволнени, плащайки глоби за извършени измами и сключвайки извънсъдебни споразумения, или приемайки спасителна финансова помощ от правителството, сочи публикувано днес проучване на американския Институт за политически изследвания, цитирано от Ройтерс.

Трябва да се отбележи, че всички големи компании за финансови услуги получиха спасителна помощ през финансовата криза от 2008 г. - независимо дали го желаеха, или не.

В съобщението на института, известен с левия си политически уклон, се посочва, че висшият мениджърски състав в големите компании през 2012 г. е получил средно заплащане, надхвърлящо 354 пъти това на редовия американски работник. Разликата се увеличава неотклонно от 1993 г., когато главните изпълнителни директори на големите компании са получавали средно 195 пъти повече от обикновения американец.

Но най-добре плащащите компании далеч не винаги са получавали най-доброто представяне на своите висши мениджъри, отчита изследването. Например в Enron Кенет Лей бе сред 25-те най-високо платени главни изпълнителни директори в продължение на 4 години, преди компанията да се срине заради счетоводни измами през 2001 г. През май 2006 г. федералeн съд в Хюстън призна Лей за виновен за измама и заговор. Смъртта му 2 месеца по-късно направи присъдата неприложима.

От института са проследили съдбите на всеки от 25-те най-скъпо платените главни изпълнителни директори през последните 20 години. В списъка фигурират общо 241 мениджъри, тъй като мнозина са заемали поста за продължителен период.

Голяма част от включените в списъка, сред които и Дик Фулд от Lehman Brothers, са заемали поста, когато управляваната от тях компания е фалирала или е приела спасителен финансов пакет от правителството. Фулд получи възнаграждение от 466,3 млн. долара от 2001 до 2007 г., се подчертава в съобщението на института. От Ройтерс не са успели да открият бившия мениджър за коментар.

Законът Дод-Франк от 2010 г. въведе мерки в САЩ, насърчаващи по-рационални нива на заплащане. Той например изисква всички финансови компании да разкриват съотношението между заплащането на главните изпълнителни директори и средното годишно възнаграждение на служителите на компанията.

Но броят на обхванатите компании, попадащи под новата норма, все още трябва да бъде уточнен от регулаторните органи, заяви съавторът на изследването Сара Андерсън.

„Законът Дод-Франк бе приет преди 3 години и е време тези много скромни реформи в законодателството да бъдат прилагано прецизно“, смята Андерсън. „Гледаме на разкриването на съотношението в заплащането между главните изпълнителни директори и служителите като на важна стъпка в посока на прилагане на здравия разум в компаниите по отношение на възнаграждението“, обясни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още