IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова буря заплашва опустошените от Санди щати

Очаква се времето над Ню Йорк да се влоши в сряда

21:32 | 05.11.12 г. 4
<p>
	Доброволци помагат за разчистването на най-тежко засегнатите от урагана жилища. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доброволци помагат за разчистването на най-тежко засегнатите от урагана жилища. Снимка: Ройтерс

Измина само седмица откакто ураганът Санди помете североизточното крайбрежие на САЩ, а се очаква нова буря да покоси щатите Ню Йорк и Ню Джърси, съобщи CBS.

От днес регионът е обхванат от студен фронт. Същевременно милиони хора са без електричество, а стотици хиляди – и без домове.

Особено тежко са засегнати хората, които са били настанени в общински жилища. Повечето от тях няма къде другаде да отидат и буквално са се барикадирали в останките от имотите, които обитават.

Метеоролозите на CBS прогнозират времето над североизточните американски щати да се влоши в сряда. Очакват се снеговалежи, като лошото време вероятно ще продължи до четвъртък-петък.

Новината за очакваната нова буря смути региона, който се опитва да се върне към нормалния ритъм на живот. Метеоролозите предупреждават хората да си стоят по домовете, да се запасят с гориво и хранителни продукти и да се готвят за нови прекъсвания на електричеството там, където то беше възстановено.

Очаква се температурите в района на Ню Йорк сити да паднат под нулата. Местните власти вече раздават одеала и подканват останалите без дом от урагана да се възползват от временните убежища.

Очертава се и сериозен жилище недостиг, с който властите в Ню Йорк се чудят как да се справят. Между 30 и 40 хил. души ще се нуждаят от нови жилища, а това е почти непосилна задача за общината в град, в който жилищните площи не достигат и са изключително скъпи.

Все пак местните власти се надяват, че нуждаещите се ще намалеят до към 20 хил. души, след като бъде пуснато електричеството навсякъде.  В момента много от хората търсят алтернатива на домовете си заради прекъснатото електричество, недостигът на гориво и липсата на отопление.

Според властите в момента около 1 млн. жилища в щата Ню Джърси са без достъп до електричество. В Ню Йорк без ток са около 650 млн. жилища. Много от обитателите им са били на хотел, но е трябвало да освободят стаите за другите жертви на урагана.

Въпреки предупрежденията за новата буря и студения фронт, който е обхванал региона, Ню Йорк се опитва да се върне към нормалния ритъм на живот. Все още има проблеми с публичния транспорт в града, но училищата, администрацията и бизнесът поетапно се връщат към “живот”.

Най-големите опасения са свързани с утрешния изборен ден. Заради урагана е вероятно хиляди хора да не могат да не стигнат до урните, но според местните власти е направена организация и всички затруднени гласоподаватели ще могат да дадат вота си по електронен път или да гласуват от друга избирателна секция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
При тях като падне една къща , падат още 10 защото са паянтови и не се пазят една друга от вятъра. Това е като само дърво - друго е гората .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
1_9_7_8
преди 11 години
В Ню Йорк без ток са около 650 млн. жилища. То половин Китай без ток май!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още