IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама подготвя САЩ за „постоянна, безмилостна война“ срещу ислямистките бойци

Вашингтон разширява кампанията си срещу групировката "Ислямска държава", ще подкрепя и опозиционните бунтовници в Сирия

10:08 | 11.09.14 г. 2
Обама подготвя САЩ за „постоянна, безмилостна война“ срещу ислямистките бойци

Барак Обама подготвя САЩ за „постоянна, безмилостна война“ срещу ислямистките бойци в Близкия изток. Това стана ясно от традиционното обръщение на американския президент към нацията в навечерието на 11 септември, съобщава FT.

Предвижда се Вашингтон да разшири мащабната си кампания срещу ислямистката групировка „Ислямска държава“, която в момента е завзела обширни територии в Северен Ирак и Сирия. Планът предвижда нови въздушни удари в Ирак и Сирия, подкрепа за силите, които се борят срещу джихадистите, работа за борба с тероризма и хуманитарна помощ за засегнатите региони.

Обама очерта стратегията си за “дестабилизиране и в крайна сметка унищожаване“ на групировката „Ислямска държава“. Американските сили ще заложат предимно на въздушните атаки и на подкрепата за иракските и кюрдските сили. Не се предвижда изпращането на сухопътни войски в Ирак.

Америка ще води широка коалиция, която ще се състои от западни и арабски държави, „за да отвърне на терористичната заплаха“, посочва Обама. „Искам обаче американците да разберат, че тези усилия ще са различни от войната в Ирак и Афганистан. Американски сухопътни войски няма да се бият на чужда територия“, изтъква той.

Кампанията срещу „Ислямска държава“ „ще изисква стабилни, безмилостни усилия срещу „Ислямска държава“, използвайки нашата въздушна мощ и подкрепа за партньорските сухопътни сили“, посочва още американският президент.

Предвижда се разширяване на въздушните удари срещу ислямистката организация, като ще се прецизира разположението на силите на ислямистите, както и основните им активи. Ще се подготви и осъществяването на подобни операции в Сирия.

„Няма да се колебая да предприема действия срещу „Ислямска държава“ в Сирия, както и в Ирак. Това е водещ принцип на управлението ми: ако заплашвате Америка, за вас няма убежище“, коментира той.

Барак Обама сравни новата кампания с действията срещу тероризма в Йемен и Сомалия, където в продължение на няколко години бяха залавяни лидерите на организираните групи при целенасочени удари срещу тях.

Белият дом защити президента срещу обвиненията, че е реагирал твърде бавно на ситуацията в Близкия изток. „Този президент не стреля, преди да попита, на него му трябва време, за вземе правилното решение“, коментира представител на администрацията на Белия дом пред изданието, пожелал анонимност.

Обама предлага и по-широка подкрепа на сирийските бунтовници, които се борят срещу режима на Башар Асад, отколкото досега САЩ бяха склонни да предоставят. Така той на практика преодолява въздържаността си да се намесва прекалено много в сирийската гражданска война.

САЩ, заедно със Саудитска Арабия, ще предоставят възможности за обучение и ще въоръжават бунтовниците. В разговор с краля на Саудитска Арабия Абдулла бин Абдулазис е уточнено, че „по-силната сирийска опозиция е ключова за борбата с екстремистите от „Ислямска държава“, както и режима на Асад“.

Централна част от плана за борба с ислямистите в Ирак и Сирия е финансовото „изстискване“ на „Ислямска държава“. Тактиката е в центъра на американските битки в чужбина през последните години, отбелязва изданието.

Вашингтон вече си сътрудничи с други държави, за да се отрежат финансовите средства, които ислямистката организация получава от продажбата на петрол и откупи за заложници. САЩ са в тясно сътрудничество и с държавите от района на Персийския залив, за „да им помага да се справят с финансирането на тероризма“.

Обама посочва още, че нито един от лидерите на Конгреса не е поискал разискване и гласуване на въпроса с борбата срещу ислямистката групировка в Близкия изток и вероятно такова гласуване няма да се наложи. Единствено допълнителните средства за сирийските опозиционни бунтовници ще бъдат одобрени от законодателите през следващите седмици.

Обама допълва, че въпреки засилването на опасенията за нови терористични атаки на територията на САЩ властите все още не са засекли подобни сигнали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
Pyramid
преди 9 години
Новият Рим върви към залеза си, звездите изчерпват горивото си, а взривът ще разцепи Вселената.- Или поне света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Янките се разкекериха вече по сичките земни кълбета! Има само една опасност - от толкова разкрачване да не им се сцепят гащите отзад! Вече всичко виси на кефа на китайците - дали и кога ще им палнат фитила и те с онези уж японски острови и .... си е.а м....та! хаха!И не стана ясно кой ще плаща за тези мащабни "проекти"? дали пък няма да се опрат на съюзническата солидарност в НАТО и да поискат адекватна лепта от братския ЕС?Или ще се окаже верна злостната интригантска клюка, че ФЕД щели да строят по още една нова печатница за тях си и за новопридобития си филиал ЕЦБ... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още