IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама преоткри глобалното затопляне

Американският президент ще предостави най-амбициозния си план за опазване на околната среда

13:44 | 03.08.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Обама: Това е най-голямата и най-важната стъпка, която някога сме предприемали в борба с климатичните промени. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама: Това е най-голямата и най-важната стъпка, която някога сме предприемали в борба с климатичните промени. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама ще представи по-късно в понеделник окончателната версия на своя план за ограничаване на емисиите парникови газове от централи на въглища, предава Ройтерс.

Позовавайки се на високопоставен представител на администрацията, агенцията посочва, че т.нар. Clean Power Plan предвижда въглеродните емисии от енергийния сектор към 2030 г. да се намалят с 32% спрямо нивото им от 2005 г.

Това е увеличение на предвидените съкращения с 9 процентни пункта спрямо досегашната версия на проекта.

За новия план първи през уикенда писа New York Times. Според новите идеи на Белия дом като цяло енергийните компании се призовават да залагат повече на вятърна и соларна енергия или да преминават от въглища към ползване на природен газ.  

Очаква се регулацията да влезе в сила от 2022 г. и да предизвика сериозни промени в производството на електричество в САЩ, както и засилване на сектора на възобновяеми източници.

Същевременно обаче президентството среща и трудности. От въглищната индустрия и конгресмени от щати с въглищни мини и ТЕЦ-ове вече заявиха, че ще се борят с плана чрез съдебни процеси и с маневри в Конгреса. Според тях Белият дом ще увеличи само цените на енергията.

„Администрацията ми ще разпространи окончателната версия на плана - най-голямата и най-важната стъпка, която някога сме предприемали в борбата с климатичните промени", заяви Обама във видеообръщение през уикенда. Никога досега в САЩ не е имало федерални ограничения за вредните емисии, които може да изхвърлят в атмосферата електроцентралите, а те са най-големият източник (31%) на парникови газове в страната, посочи още той.

Проектът предвижда всеки щат да представи през 2016 г. своя план на федералната Агенция за защита на околната среда за това как да изпълни поставените цели за намаляване на емисиите. Ако това не се случи, Вашингтон ще наложи свои виждания за това как щатите трябва да постъпват.

Планът ще увеличи дела на възобновяемите източници в енергийния микс на САЩ и ще подпомогне ядрената енергетика в страната. Към 2030 г. делът на ВЕИ източниците трябва да бъде 28% вместо 22%, предвидени във предишния вариант от миналия юни. Въпреки това природозащитниците са недоволни, защото Обама отлага с две години срока за задействане на инициативата и стимулира газовите и ядрени централи, вместо да подкрепи повече соларните и вятърните генератори, които са с нулеви емисии.

Отделните щати ще могат да избират между различни стратегии - увеличаване дела на ВЕИ източниците, подобряване ефективността на електроцентралите (т.е. да произвеждат повече ток с по-малко вредни емисии) или преориентиране от централи на въглища към такива на газ. На практика тези процеси вече се случват в американския енергиен сектор, но Вашингтон иска да ги стимулира. За целта се създава и специална програма Clean Energy Incentive Program, която ще финансира онези щати, които предприемат нужните стъпки преди официалното влизане на регулацията в сила след седем години.

Никой не знае точно колко ще струва планът на Обама. Според Белия дом той ще спести на едно средно американско домакинство по 80 долара годишно от сметките за енергия и значително ще подобри качеството на въздуха, като така намали и множество случаи на тежки заболявания.

Бизнесът обаче, според очакванията, е на друго мнение. Според Търговската камара на САЩ сметките за ток на едно домакинство ще се увеличат с 200 долара, а то ще остане с 3400 долара по-малко разполагаеми доходи годишно. В периода 2014 - 2030 г. енергетиката ще загуби общо около 224 000 работни места, а ефектът може да достигне загуба на 51 млрд. долара годишно от БВП. При това тези изчисления са на базата на стария проект, който бе с по-умерени параметри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
На мен какво ми прави впечатление: Че доста късно се сети.Че пак опитва да налага "модел".Че пак, каквото прави светът-недостатъчно.Че не се даде ясен сигнал, присъединяват ли се ШАШ или не към Киото.И други "Че"-та,че......че ми писан от тарикати за чужда сметка. Ай сиктир, Банана мама !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Мен ако питате, като се е тръганол по Големите работи, най-добре, ШАШ да взривят...ВЕНЕРА. Пращат няколко /десетки/ ракетки с по няколко/стотин/ мегатона, они навлизат и...БАБАХ! ! !Гръмват я. Тя се разпилява из Космоса, образувайки за известно време плътен облак от прах и газове, през чиято сянка /вярно, на разстояние/ земята ще прелети на няколко пъти, доде онзи или се разсее, ими обратно бъде всмукан от венерианската гравитация. Че било радиоактивно там, тук отражение няма да даде. А вятърът няма да довлече радиоактивни облаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
..."От въглищната индустрия и конгресмени от щати с въглищни мини и ТЕЦ-ове вече заявиха, че ще се борят с плана чрез съдебни процеси и с маневри в Конгреса."те и нашите това правят- маневри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
..."От въглищната индустрия и конгресмени от щати с въглищни мини и ТЕЦ-ове вече заявиха, че ще се борят с плана чрез съдебни процеси и с маневри в Конгреса."те и нашите това правят- маневри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Само ЕС и Австралия преподписаха протокола от Киото Обама се изхвърля защото го натиснаха застрахователите заради урагана Санди ,който нанесе щети като цяло струващ около 57млрд.долара Проблема не е ТЕЦ на въглища защото има начини да се улавя СО2 и азотните окиси и сажди с филтри и т.н. описал съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445ПРОБЛЕМА Е ПЕТРОЛА и в доклада Петрол и световна икономика'' на МВФ - икономистите Михаел Кумхоф и Дирк Мюир го казват заобиколно 1400% скок на цената до 20год. - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godini ,и под статията съм коментирал подробно през фейсбука какво трябва да се направи и за финансовата катастрофа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ще ви дойде акъл ама...Режим на водата в няколко щата, китайците минавали на компир, че нема вода за ориза.... отворковциНо Господ си знае работата и започна първо вас да шамари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Еми то на тоя свят абсурдите не свършват...Нобеловия лауреат за мир е президент на най разбойническата държава , президента дето ше оправи екологията на света , е президент на държавата дето *** най много ...въобще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още